eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Kiterjesztették az árkorlátozást a csirkefarhátra – a nap hírei

Hamarosan bárki kaphat 4. oltást a koronavírus ellen, ha ezzel orvosa is egyetért. Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a BKV-nál. Életbe lépett a vörös kód a hideg miatt az Észak- és Dél-Alföldön.

Egyelőre három hónapig lesz érvényben az egyes élelmiszerek árának korlátozása, a szabályok betartását az online pénztárgépek adatai alapján ellenőrzik – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a finomliszt, a napraforgó étolaj, a kristálycukor, a sertéscomb, a csirkemell és -farhát, valamint a 2,8 százalékos tej árát az október 15-ei szintre kell csökkenteni februártól. A miniszter hozzátette: a számítások szerint az intézkedések 10-20 milliárd forintos terhet jelentenek a kiskereskedőknek, az infláció pedig 2 százalékkal csökkenhet.

Hamarosan bárki kaphat 4. oltást a koronavírus ellen, ha ezzel orvosa is egyetért. Az erről szó rendelet még a héten megjelenik – jelentette be a kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: az oltási akciót február első két hetére is meghosszabbítják. Beszélt arról is, hogy február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, a karanténkötelezettség pedig 7 napra csökken, de akinek nincsenek tünetei, az 5 nap után teszteléssel szabadulhat. Azt is hozzátette, hogy a jelenléti oktatásnak folyamatosnak kell lennie.

Az idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai Intézet labor-automata rendszerének üzembe helyezésén azt mondta: az intézmény vezető szerepet töltött be a koronavírus-járvány alatt a betegellátásban, az ott folyó tudományos munka hozzájárult a koronavírusos betegek innovatív terápiájához.

Jelentősen nőtt az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma, ugyanakkor eddig mindössze 4 mintában igazolták a vírus jelenlétét. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 3-a és 9-e között 12.500 ember fordult orvoshoz, kétszer annyian, mint az azt megelőző héten. A betegek többsége a 15-34 éves korosztályból került ki.

A kormány biztosítja a pénzt az 5 ezer fő alatti települések polgármesterei illetményének és költségtérítésének emelésére. Az erről szóló rendelet napokon belül megjelenik – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a kormányinfón elmondta azt is, hogy az állam állja a tavaly év végén leégett szentesi sportcsarnok újjáépítési költségeit.

Március 10-ei ülésén választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét az Országgyűlés. A jelenlegi összetételű parlamentnek ez lesz az utolsó ülése. A posztra Novák Katalint, a párt korábbi alelnökét, volt családügyi minisztert jelöli a Fidesz.

Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a BKV-nál. Átlagosan 15 százalékos alapbérfejlesztésben állapodtak meg a BKV munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői. A munkavállalók az idén is jogosultak az év végi egyösszegű juttatásra, amelynek összege 20 ezer forintra emelkedik. A 2022-es végleges bérmegállapodás az igazgatóság jóváhagyásával lép majd életbe.

Január végén figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség a tagszervezetek bértárgyalásainak támogatására és a pedagógusok melletti szolidaritásként. Székely Tamás, a szövetség alelnöke azt mondta: az akciót összehangolják a pedagógus szakszervezetek által szintén január végére meghirdetett sztrájkkal.

Életbe lépett a vörös kód a hideg miatt az Észak- és Dél-Alföldön. Ez hétfő estig kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet.

Elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok vásárlásához igényelhető támogatás február 7-től. Várhatóan 800 darab e-cargo bicikli szerezhető be a 400 millió forintos keretből. Pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok. A nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el.

Jelenleg még életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, mert a tóparti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég mindössze 1-3 centiméter vastag. Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

A váratlan események előrejelzését segítő matematikai módszert dolgoztak ki magyar kutatók. A Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye szerint a módszerrel hatékonyabban előre jelezhető lehet egy újabb gazdasági világválság vagy egy közelgő szívroham is. Az innováció számos tudományos, üzleti vagy egészségügyi területen jelenthet új lehetőségeket.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×