eur:
395.82
usd:
368.83
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Young woman cleaning snow off her car in backyard.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Figyelmeztetés az autósoknak: ez nem csak veszélyes, a törvény is tiltja

Három gyalogost ütött el egyszerre a zebrán egy autós Mezőkövesden. Nem látott rendesen, mert nem kaparta le a jeget a kocsi ablakairól. Az InfoRádiónak nyilatkozó vezetéstechnikai szakértő azt mondta, a KRESZ szerint úgy nem is szabadna útnak indulni, ha valamilyen okból nem látni ki a szélvédőn. Kőrös Andrással, a Groupama Tanpálya vezető instruktorával beszélgettünk.

Kőrös András megfogalmazása szerint nem kell sok az időjárás „érdekességei” közül ahhoz, hogy a szélvédőn valamilyen kilátást akadályozó tényező jelenjen meg, tehát méteres hó és mínusz 20 Celsius-fok híján is bekövetkezhet. Az autó vezetéséhez szükséges információk legalább 90 százaléka vizuális információ, vagyis nagyrészt a "szemünkkel vezetjük" az autót. Emiatt bármi, ami a kilátásunkat akadályozza, az valójában magát a vezetést akadályozza és teszi kevésbé biztonságossá.

Sőt egyenesen balesetveszélyessé is, amire konkrét példa egy minap történt mezőkövesdi baleset, ahol zebrán gázolt el egy sofőr három gyalogost, miután reggel az indulás előtt nem fagymentesítette a szélvédőjét. A Groupama Tanpálya vezető instruktora egyetértett azzal, hogy amikor a körkörös kilátás nem biztosított, akkor abból könnyen valamilyen baj lehet. Ráadásul egy gyalogos a jól letakarított ablakok mellett is könnyedén „el tud bújni” az autó meglévő holttereiben, és már az A- vagy B-oszlop (az autó első szélvédőjének két tartóoszlopa, illetve az első ajtók mögötti tartóoszlop) is gond nélkül ki tud takarni akár több gyalogost is. Az csak ront a helyzeten, ha ezt a holtteret a letakarítatlanság miatt jelentősen megnöveljük – hangsúlyozta.

Kőrös András végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy

törvényt szeg

az, aki olyan állapotban indul útnak az autójával, hogy annak valamilyen okból nem látni ki a szélvédőjén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×