eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Doctor ultrasound knee test. Scan medical equipment. Diagnosis ultrasound foot. Varicose ankle exam tool.
Nyitókép: Elena Volf/Getty Images

A fiatalok kevésbé tájékozottak a trombózisról – nagy veszélyt rejt magában (x)

A mélyvénás trombózis az esetek többségében az idősebbeket érinti, ám egyre több az olyan fiatal, aki életveszélyes vérrögök miatt került kórházba, rossz esetben pedig az életét veszti miattuk.

Egy friss kutatás szerint a 35 éven alattiak a legkevésbé tájékozottak a trombózis témájában, pedig fontos lenne az ő figyelmüket is felhívni a betegségre, rizikófaktoraira, trombofíliaszűrésre. Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, miért is lenne fontos a fiatalabbak részletes tájékoztatása.

Az idősebbekre jelenti a legnagyobb veszélyt

A trombózis bár bármely korosztály tagjainál előfordulhat, mégis a 65 év felettieknél alakul ki a legnagyobb arányban. Ennek oka többrétű: hozzájárul az inaktivitás, a kevés folyadékfogyasztás, elhízás, hormonális változások, különböző gyógyszerek. Ráadásul ilyenkor már az olyan betegségek, kóros állapotok jelenléte is nagy, melyek hozzájárulnak a vérrögök könnyebb kialakulásához (például magas vérnyomás, pitvarfibrilláció, diabétesz). Ahogy megyünk lejjebb az életkorban, annál kevésbé jellemző a trombózis (egy felmérés szerint 18–34 év között a megkérdezettek csupán 4 százalékánál alakult ki).

Így lehet csökkenteni a trombózis kialakulásának esélyét

A trombózis esélyét a legtöbbször az egészséges életmóddal, valamint bizonyos tevékenységekkel lehet csökkenteni. Ilyen például a rendszeres testmozgás, a megfelelő étkezés, a bőséges folyadékbevitel. Mindezek mellett sokan nem tudják, de a rendszeresen végzett hideg-meleg váltózuhany is hozzájárul a rizikó csökkentéséhez. Ennek az oka, hogy ezáltal erősödik az érfal, valamint a felpezsdül a vérkeringés.

A fiatalabbak a legkevésbé tájékozottak

Mivel fiatalabbakat (pontosabban a 35 év alattiakat) érinti a legkevésbé a trombózis, ők azok, akik a legkevésbé vannak tisztában a trombózissal, a rizikó csökkentésével. Egy friss kutatás szerint míg a 65 év felettiek a legtájékozottabbak, a 18–34 éves korosztály tagjainak ismeretei igencsak hiányosak, melynek oka nagy valószínűséggel a kevesebb érintettséggel hozható összefüggésbe.

Fontos a fiatalok tájékoztatása, szűrése

Bár az idősebbeket érinti jobban a probléma, ennek ellenére a fiatalabbaknál is felléphet. Gondoljunk csak bele, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése, a terhesség, a hormonterápia (például IVF) mind jelentős trombózisprovokáló faktornak számít, és éppen a 18–34 éves korosztályra jellemző. Nem mellesleg a fiatalabbak versenysportolása is megnöveli a rizikót (gondoljunk csak bele, hány fiatalabb sportolóról hallani, aki a pályán esett össze tüdőembólia következtében).

Fontos a fiatalabbak trombózisrizikó-, trombofíliaszűrése

A kutatásból kiderült, a 35 év felettiek nyitottabbak trombózisrizikó-vizsgálatra (ahogy megyünk egyre feljebb az életkorban, annál inkább), míg az az alattiaknak csupán 40 százaléka tartja elképzelhetőnek hogy részt vegyen benne, és sokan bizonytalanok is a kérdésben. Pedig Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája szerint igen fontos lenne a fiatalabbak rizikóbecslése, trombofíliaszűrése a fogamzásgátlók szedése és az esetleges versenysportolási hajlandóság miatt. Emellett érdemes lenne várandósság előtt is részt venni kivizsgáláson, főleg akkor, ha a családban előfordult már hasonló eset, hiszen ha öröklődik a trombofília, akkor a terhesség során (vagy szülés után) könnyen felléphet trombózis vagy vetélés. A szakember szerint jobb lenne megelőzni a bajt, így nyugodtabban is lehet készülni a családalapításra.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ – www.tromboziskozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×