eur:
394.92
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa (b-j) a minisztérium vadhúsadományának átadásán a Szent László Kórház főbejárata előtt 2020. május 14-én. Kétezer adag vadhúst, hűtött konyhakész szarvas- és őzkészítményeket adományoztak a koronavírusos betegeket ellátó Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Intő jelekre figyelmeztet Szlávik János – videó

Nem megnyugtató, hogy csak 5 és fél millió embert oltottak be Magyarországon – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Most az oltatlanokra kell koncentrálni, de őket épp most nehéz rávenni a vakcina felvételére, hiszen épp enyhe szakaszban van a járvány itthon.

Szlávik János a TV2 Mokka című műsorában elárulta, az oltási kampány indulásakor titkon azt remélte, hogy az 5,5 milliónál nagyságrendileg többen fognak oltakozni, akár 6-7 millióan is Magyarországon. De láthatóan a többi európai ország is hasonló gondokkal küzd – tette hozzá. Az infektológus megfogalmazása szerint ugyanis nehéz rávenni az embereket, pláne most, hogy már nem kell maszkot hordani, és látják, hogy nincsenek újabb esetek, tehát a harmadik hullámnak vége van.

„Most nagyon nehéz rávenni bárkit is, hogy oltassa be magát, pedig vannak intő jelek”

– emelte ki. Egy-két európai ország – hasonló átoltottságnál – már észlelte, hogy emelkedik az újonnan felismert esetek száma, még akkor is, ha azok nem olyan súlyosak és az átoltottság miatt kevesebben kerülnek kórházba és halnak meg.

Az osztályvezető főorvos arról is beszélt, hogy egyes előrejelzések szerint a negyedik hullám akár nagyobb is lehet a harmadiknál. Igaz, általában a várakozások többsége egy kisebb emelkedést jelez előre, kevés beteggel és elhunyttal, hiszen kiderült, a delta variáns ugyan könnyebben terjed emberről emberre, de nem súlyosabb, pláne azoknál, akik kétszer be vannak oltva. „Náluk egészen enyhe tüneteket okoz, már, ha megfertőződnek, mert erre az kétszer beoltottaknál kicsi az esély.” Így meglátása szerint

nem az 5,5 millió emberrel kell most foglalkozni, hanem azokkal, akik nincsenek beoltva.

Mivel az országok nyitva vannak, könnyen bejuthat hazánkba is az Európában sok megbetegedést okozó delta variáns, és talál magának olyan oltatlan személyt, akivel tud terjedni – hívta föl a figyelmet Szlávik János.

A szakember reméli, hogy az idősek már megkapták mindkét oltást, tehát nekik nem kell tartaniuk a delta variánstól. Statisztikailag elképzelhetőnek tartja, hogy lesz létszámemelkedés, de azok „hál' Istennek” nem fogják már túlzottan megterhelni az egészségügyet.

A jelenlegi oltások is hatékonyak a deltával szemben, de folyamatban van a továbbfejlesztésük,

akár még az idén rendelkezésünkre állhatnak még hatékonyabb vakcinák

– tette hozzá Szlávik János, aki szerint ezek azoknak is jók lesznek, akik már esetleg megkapták a két dózist. „De még mindig nem beszélünk arról a 3 millió emberről, aki nem kapott egyáltalán oltást” – hangsúlyozta az infektológus, megismételve, hogy nagyobb biztonságban lenne mindenki, ha még legalább 3 millióan megkapnák mindkét oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×