eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin
Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Rusvai Miklós: szárazon kell tartani a puskaport baj esetére

Jön az enyhítés időszak, kevesebb járványügyi korlátozás lesz érvényben, lekerülhetnek a maszkok, és úgymond zárójelbe kerülhetnek a védettségi igazolványok is. De vajon fellélegezhetünk, legalábbis a nyári időszakra, vagy azért nem árt továbbra is az óvatosság és az elővigyázatosság? Az InfoRádió Rusvai Miklós víruskutatót kérdezte.

Rusvai Miklós őszintén reméli, hogy végre fellélegezhet az ország, intelme szerint azonban továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a szennyvízadatokra, hogy amennyiben valami probléma előszele lenne érezhető, időben lehessen lépni.

Ám momentán valamennyi járványügyi és szennyvízadat azt mutatja, hogy az indokolt enyhítések fennmaradhatnak a következő hetekben.

„De a puskaport szárazon kell tartani, és a szennyvízadatokat figyelni kell baj esetére”

– hangsúlyozta megismételve a víruskutató.

A szakember emlékeztetett, már Magyarországon is jelen van a koronavírus delta variánsa – amely például a közeli Csehországban szinte áttörte a fertőzési ráták korábbi mutatóit. Körülbelül hat héttel ezelőtt mutatták ki két emberen, majd nagyjából három hete öt ember, jelenleg pedig kilenc a fertőzöttek száma – tehát egyelőre nem terjed rohamosan, de az biztos, hogy előbb–utóbb ki fogja szorítani hazánkban is az alfa variánst, amit korábban brit változatnak is neveztek – magyarázta Rusvai Miklós.

„Annyival agresszívabban terjed, hogy még az eredeti vuhani változatot kiszorító angliai variánsnál is gyorsabb, ezért előbb–utóbb nálunk is ez lesz a domináns, ez biztos.”

A víruskutató úgy véli, miután kizárólag a vakcinák jelentenek védettséget a betegséggel szemben, Magyarországon pedig kicsit magasabb az oltottak száma – még a legjobb stádiumban lévő környező országoknál is, kivéve Szerbiát, amely nem uniós tagállam –, megengedhetőek a további lazítások. Mint kiemelte, ugyan az oltások első adagja is nyújt némi védelmet, az igazán tartós és jó ellenanyag-szintet a második dózis biztosítja.

„Tehát mindenkit csak arra lehet biztatni, hogy szabályszerűen, kétszer oltassa be magát.”

Illetve, hogy egyáltalán oltassa magát – fűzte hozzá Rusvai Miklós –, hiszen nem elfelejtendő, legalább 2 millió, de inkább 3 millió – arra egyébként jogosult – ember még nem élt a lehetőséggel, vagyis az oltható (12 év fölöttiek) 8,5 milliós lakosság 65-70 százaléka oltakozott eddig.

Az operatív törzs csütörtöki közlésével kapcsolatban, miszerint nincs akadálya annak, hogy a kínai Sinopharmmal oltottak megkapják a harmadik oltást, a virológus az InfoRádióban kifejtette: az eddigi felmérések szerint elsősorban az idősebbek körében nem alakul ki jó sem antitestes, sem sejtes immunválasz, így az ő esetükben – akik a vizsgálatok alapján nem védettek – feltétlenül indokolt lenne egy harmadik oltás, de lehetőleg más típusú vakcinával, hiszen a kínai esetében már bizonyult, hogy arra a szervezetük nem megfelelően reagál. Magyarán az oltási protokollt úgy lenne célszerű szabályozni, hogy más típusú oltás felvételére is lehetőség nyíljon. A módosításra egyébként az országos tisztifőorvosnak, vagy az egészségügyi miniszternek van jogköre, jegyezte meg Rusvai Miklós, aki reméli, hogy erre mielőbb sor kerül, hiszen egyelőre az oltó- és háziorvosok joggal hivatkozhatnak arra, hogy a jelenlegi szabályok ezt nem teszik lehetővé.

A koronavírus-járvány esetleges negyedik hullámával kapcsolatosan a víruskutató – Magyarországra vonatkoztatva – azt valószínűsíti, hogy ősszel lesz majd megemelkedett esetszám. Szerinte értelemszerű, hogy

a légzőszervi betegségek szezonjával sokkal több koronavírus-fertőzött lesz,

de ennek mértéke elmarad majd a tavaly őszi, pláne az idén tavaszitól, miután sokkal több ember védett már. „Olyan mértékű járványhullám nem várható, mint amilyen a második és harmadik volt, de nagyobb számú koronavírus-eset lesz a megfázásos időszakban, október végétől kezdődően.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×