eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bizonytalan lehet a budapesti helyzet Karácsony Gergely lépése után

Az összeférhetetlenségi szabályok miatt új választás jöhet, ha a főpolgármester vagy Márki-Zay Péter bejut a parlamentbe.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is bejelentette, indul az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelölti címért. A Népszava annak járt utána, van-e összeférhetetlenség Karácsony Gergely új politikai szerepe és a főpolgármesterség között.

Az előválasztás politikai versengés, így erre az időszakra semmiféle összeférhetetlenségi szabályt nem kell alkalmazni. Ez nem változik az országgyűlési választásokat megelőző kampány idején sem – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Hozzátette: ez legalábbis közjogi értelemben van így, mert az más kérdés, hogy mennyire végezhető együtt a két, a miniszterelnök-jelölti és a városvezetői feladat.

A Political Capital elemzője szerint várhatóan az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vezeti majd országos listát. Az összeférhetetlenségi szabályokon 2014-ben szigorítottak, azóta nem lehet egyszerre parlamenti képviselői és önkormányzati képviselői vagy polgármesteri posztot betölteni. Vagyis ha Karácsony Gergely vagy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson szintén induló hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter bejut a parlamentbe, választania kell: országgyűlési képviselő lesz vagy városvezető. Ha nem szereznek képviselői mandátumot, de az előválasztás győzteseként valamelyiküket jelölik miniszterelnöknek és meg is kapják a szükséges számú szavazatot ehhez, akkor szintén dönteniük kell:

az új miniszterelnöknek le kell mondania önkormányzati tisztségeiről, így Karácsonynak Budapest főpolgármesteri címéről, Márki-Zaynak pedig Hódmezővásárhely vezetéséről

– magyarázta a szakértő.

Lemondás esetén időközi választásokat írnak ki a kinevezéstől számított 120 napon belül. László Róbert szerint az utód kiválasztása és felépítése már idén novemberben, az előválasztások végén megkezdődik. Ilyen esetben az új választásig a város korábban megválasztott képviselőiből álló közgyűlés dönt az ügyekben, a szerződéseket ügyvezetőként az egyik helyettese írhatja alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×