eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Oltópontot jelző tábla a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórháza előtt Békéscsabán 2021. április 11-én. Ezen a napon a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával oltották be a pedagógusokat.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Így "vakcinalepattanózik" a magyar

Az élelmesebbek és a türelmetlenebbek egy kis sorban állás után sikerrel járhatnak.

Vakcina nem maradhat felhasználatlanul – ez már többször is elhangzott az operatív törzs napi tájékoztatóin, és érthető a szempont, hiszen a korlátozott oltásmennyiség mellett fontos, hogy minden rendelkezésre álló adagot eloltsanak az oltópontokon. A háziorvosokhoz és az oltópontokra pontosan annyi embert hívnak be, ahány adag vakcina van, de előfordul, hogy néhányan nem jelennek meg, a felbontott ampullákat viszont fel kell használni – ilyenkor juthatnak lehetőséghez a vakcinavadászok.

Már február elején írt az Infostart arról, hogy az Egyesült Államokban már szokássá vált az esti sorban állás az oltóhelyek előtt abban a reményben, hogy a megmaradó adagokból olyanoknak is jut, akiket aznapra nem rendeltek be. A jelenség már hetek óta tapasztalható itthon is, elsősorban a nagyobb oltópontoknál bukkan fel estefelé több ember abban a reményben, hogy az egészségügyi személyzet oltásra várókat keres majd a felnyitott vakcinaampullák felhasználásához. (A háziorvosok inkább a körzetükben lévő regisztráltak közül hívnak be telefonon sürgősséggel pácienseket.)

A Blikknek most Nyoszoli Ákos operatőr mesélte el, hogy egy barátjának az oltóponton jelezte a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, és szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket. Mire odaértek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. Egy asszisztens felírta a neveket, taj-számokat, és közölte, nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltópontokon. Be is oltottak minden utólag jelentkezőt.

A tájékozódásban - hogy hol lehet vakcinához jutni és mikor - a Facebookon külön csoportok is alakulnak a lap összeállítása szerint, például Budajenő környékén is van ilyen.

A lap által megkérdezett orvos megerősítette, nem lehet visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, ezért logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, de erre egyelőre nincs szabályozás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×