eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírus-elleni védőoltás kap egy autóban ülő asszony a Coors Field baseballstadion parkolójában létesített oltóközpontban a Colorado állambeli Denverben 2021. január 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/The Denver Post/Helen H. Richardson

Hónapokat ugranak előre az oltási sorban az amerikai vakcinavadászok

Viszonylag kis erőfeszítéssel jutnak oltáshoz akkor, amikor még a veszélyeztetettek vakcinázása tart: a maradék oltásokra pályáznak fiatal amerikaiak.

"Jó érzés, hogy beoltottak, és így nem ment veszendőbe a vakcina sem" – mondja Isabelle Medina, egy egészséges, huszonöt éves amerikai nő, aki nem akarta kivárni, hogy akkor oltsák, amikor a fiatal, alapbetegség nélküli amerikaiak erre számíthatnak. Nyár előtt szeretett volna immunitást szerezni, hogy újra tudjon dolgozni, ráadásul biztonságban. A filmipari munkáját elvesztő fiatal nő úgy döntött, a "felesleges" oltásokra fog vadászni – írja a CNN.

Az Egyesült Államokban patikákban is oltanak: Medina egyszerű módszere arra épült, hogy délután odaáll egy gyógyszertár elé, arra várva, hogy záráskor az esetlegesen megmaradt oltásokat felajánlják neki. Néhány órányi álldogálásba került, hogy ez be is következzen: este nyolc adag védőoltás maradt meg, amelyet Medinának és vele várakozó barátnőjének, valamint az idő közben mögöttük kialakuló sorban állóknak ajánlottak fel. A terv működött, Medina és barátnője ma már a beoltottak közé tartozik.

A hozzájuk hasonlóan gondolkodó amerikaiakat zavarják az arról szóló hírek, hogy a nap végén esetleg kidobják a megmaradt oltóanyagot, és várni sem akarnak a sorukra. Szemükben ez valódi win-win szituáció:

ők be lesznek oltva, az oltóanyag nem megy pocsékba.

A jelenség azonban az amerikai rendszer hiányosságára hívja fel a figyelmet. A kezdeti ütemezés lassacskán haladt, s míg a vakcinavadászok szerencsésnek érezhetik magukat, azok, akiknek nincsen lehetőségük és idejük arra, hogy hasonlóan trükközzenek, úgy érezhetik, nem fair, hogy mások kihasználják a fennmaradó oltások elosztásának szervezetlenségét. Természetesen kritizálják is őket ezért, de az érintettek szerint annál, amit tesznek, sokkal rosszabb lenne, ha az oltások a szemétbe kerülnének.

Szerencse is kell

A vakcinavadászatra órákat, esetleg napokat kell áldozni arra várva, hogy az embernek jusson valamiből, amiből nem is biztos, hogy marad a nap végére. Idő, pénz, kapcsolatok és szerencse kell a sikerhez, de sokak szerint így is megéri: a vadászok Facebook-csoportokat is alakítanak, amelyekben megosztják egymással tapasztalataikat és gyakorlatukat.

Brad Johnson, az egyik ilyen csoport vezetője azt mondja,

egy izraeli barátjától kapta az ötletet a módszerre

– ott is hasonló információs csoportokban osztják meg azt, hol várható felesleges adagok felbukkanása. Ezeket ugyanis az oltási rendet figyelmen kívül hagyva azoknak ajánlották föl, akik épp elérhetők voltak a környéken.

Jelenleg 1,3 millió adagnyi oltást adnak be naponta az Egyesült Államokban: ebben az ütemben folytatva nyárra alakulhat ki a 75 százalékos átoltottság az országban. Bár hatalmas a kereslet az oltásra, a híradásokban többször szerepelt, hogy egyes oltóhelyeken a nap végén ki kellett önteni a megmaradt adagokat, mert nem tudták volna időben beadni őket. A Pfizer vakcinája két, a Modernáé pedig tizenkét órán át maradhat szobahőmérsékleten.

Nem tiszta helyzet

Az oltáselosztás normál rendjét átugrani mindenképp etikai dilemma – igaz, a fenti példák egészen mások, mint azé a washingtoni kórházé, mely száz adományozóját "hívta meg" oltásra, vagy azé a hollywoodi orvosé, akit tehetős kliensei bombáznak azzal, hogy szerezzen nekik vakcinát. Igaz, nem is olyan tiszta helyzet ez, mint amely nemrég egy seattle-i kórházban következett be, ahol a fagyasztó meghibásodása miatt kellett a kiolvadt oltásokat azonnal, bárkiknek beadni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×