eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: koronavirus.gov.hu

Operatív törzs: húsvétkor sem áll le az oltási program

Az ünnepi hétvégén még a háziorvosok is oltanak majd, ma érkezett friss Moderna-vakcinaszállítmány, és az este jön egy jelentőebb adag AstraZeneca-oltás is – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Elsőként a határhelyzetről számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A 128 határátkelő közül 86 továbbra is zárva tart. A horvát határon mától új szabályok lépnek életbe, továbbra is csak negatív teszt birtokában lehet belépni, de már az antigén alapú teszteket is elfogják a hatóságok. A karanténkötelezettséget ki lehet váltani oltási igazolással vagy orvosi igazolással a korábbi fertőzésről.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 721 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 677 esetben léptek fel. Üzletekben 6 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 28 emberrel szemben kellett intézkedni – közölte Kiss Róbert.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 1021 intézkedés kellett, 312 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Villányban egy vendégház nyitva volt, és két grúz vendége is volt, ezért a szálláshelyet ideiglenesen bezárták.

Hétfőn 520 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 57 619 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 80 rendőri intézkedés történt. Hatósági házi karantént 7543 újat rendeltek el, és összesen 55 915 zárlat van hatályban.

Húsvétkor sokan indulnak a szeretteiket meglátogatni, ezért

a rendőrök a közlekedés biztonságát felügyelik, de a védelmi intézkedések betartására is ügyelnek.

De egyénileg is sokat tehetünk azért, hogy ne terjedjen tovább a járvány – mondta az alezredes.

9288 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 995 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 230 161 főre emelkedett. 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az elmúlt héten 60 ezer esetet diagnosztizáltak, ez hétszázalékos emelkedés az előző héthez képest. A megbetegedettek átlagéletkora 45,7 év, a 40-49 éves korosztályba tartozott az új esetek 23 százaléka. Az új fertőzöttek 17 százaléka budapesti, 15 százaléka Pest megyei, míg Zalában csak 1,5 százalékos volt az arányuk.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 065 948, közülük 787 207 ember már a második oltását is megkapta. Továbbra is az idősek oltása az elsődleges, húsvétkor sem áll le az oltási program, minden vakcinával oltanak. Ma érkezik Moderna és AstraZeneca vakcina, ezeket a házorvosoknak és az oltópontokra szállítják ki. Több mint négyszáz helyen oltanak majd a hétvégén, és a háziorvosok is dolgozhatnak, ezért külön díjazás jár majd nekik.

A szakember azt kérte, hogy csak szűk családi körben ünnepeljen mindenki, és tartsa be a védelmi szabályokat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×