INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

katolikus egyház

istentisztelet

húsvét

egyház

vallás

koronavírus

Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Srí Lankán ezen a napon nyolc robbantásos merényletet követtek el templomok és szállodák ellen. A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város templomában, illetve Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A merényletekben 290-en vesztették életüket, és több mint 500-an megsebesültek.

Különleges kihívást jelent a keresztények számára az idei húsvét

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Mint a lelki feltöltődés helyei, húsvétkor is nyitva lesznek a katolikus templomok. Több egyházmegyében azonban nem lesznek nyilvános liturgiák, a hívek online követhetik majd az egyházi alkalmakat. Van, ahol a tavalyi évhez hasonlóan teljesen elmaradnak a körmenetek vagy esetleg csak jelképesen tartják meg.

A húsvét szorosabban vett időszakát nagyhétnek nevezik, amely virágvasárnap veszi kezdetét, ami egyben a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja is. Ezen a vasárnapon Jézus Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház, majd nagyhétfőn, nagykedden, nagyszerdán folytatódik a minisztériumra való készület. Nagycsütörtök a papság, valamint az oltári szentség alapításának az ünnepe, amelyet este, az utolsó vacsora emlékmiséjével szoktak megünnepelni – ismertette az InfoRádióban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Nagypénteken Jézus kereszthaláláról emlékezik meg az egyház, szombaton eset pedig a vigíliával pedig kezdetét veszi a húsvétvasárnap, Krisztus feltámadásának a megünneplése.

A koronavírus-járvány miatt az idei húsvét – gyakorlati megvalósítása tekintetében – ismét kicsit más lesz, mint a korábbiak, hasonlóan a tavalyihoz, jegyezte meg az InfoRádió érdeklődésére Tóth Tamás, azonban a lelki mondanivalójában az ünnep nem változik. De a keresztények számára mindenképp egy különleges kihívást fog jelenteni az, hogy a gyülekezési korlátozások és a járványügyi szabályok egy másfajta ünneplést tesznek szükségessé. A családok vélhetően többet fognak otthon, szűk körben ünnepelni közös imádsággal, esetleg az online közvetítésekbe való bekapcsolódással, illetve vannak olyan személyes imádságok, amelyek révén jobban el tudnak mélyülni a nagyhét misztériumaiban. Ugyanakkor a megfelelő szabályok betartásával, szigorú feltételek mellett szertatásokra is sor kerülhet, esetlegesen szűk körben részt vehetnek a hívők. De alapvetően inkább csak lélekben lehet majd összekapcsolódni, tette hozzá a konferencia titkára.

Tóth Tamás kiemelte, a föltámadott Jézus bátorítása, amellyel a meglepett asszonyokat és tanítványait köszöntötte, hogy „Ne féljetek”, minden időbeli és térbeli határon túl, mindannyiunk számára most is érvényes. „Krisztus feltámadásával egy egészen új időszámítás kezdődött az emberiség számára, és az, hogy ne féljetek, minden nehézség és fájdalom, minden valóban nehéz kihívás között sem, mindannyiunk számára most is üzenet” – fogalmazott.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Katolikus húsvét – Tóth Tamás titkár, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018