eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Srí Lankán ezen a napon nyolc robbantásos merényletet követtek el templomok és szállodák ellen. A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város templomában, illetve Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A merényletekben 290-en vesztették életüket, és több mint 500-an megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP

Különleges kihívást jelent a keresztények számára az idei húsvét

Mint a lelki feltöltődés helyei, húsvétkor is nyitva lesznek a katolikus templomok. Több egyházmegyében azonban nem lesznek nyilvános liturgiák, a hívek online követhetik majd az egyházi alkalmakat. Van, ahol a tavalyi évhez hasonlóan teljesen elmaradnak a körmenetek vagy esetleg csak jelképesen tartják meg.

A húsvét szorosabban vett időszakát nagyhétnek nevezik, amely virágvasárnap veszi kezdetét, ami egyben a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja is. Ezen a vasárnapon Jézus Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház, majd nagyhétfőn, nagykedden, nagyszerdán folytatódik a minisztériumra való készület. Nagycsütörtök a papság, valamint az oltári szentség alapításának az ünnepe, amelyet este, az utolsó vacsora emlékmiséjével szoktak megünnepelni – ismertette az InfoRádióban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Nagypénteken Jézus kereszthaláláról emlékezik meg az egyház, szombaton eset pedig a vigíliával pedig kezdetét veszi a húsvétvasárnap, Krisztus feltámadásának a megünneplése.

A koronavírus-járvány miatt az idei húsvét – gyakorlati megvalósítása tekintetében – ismét kicsit más lesz, mint a korábbiak, hasonlóan a tavalyihoz, jegyezte meg az InfoRádió érdeklődésére Tóth Tamás, azonban a lelki mondanivalójában az ünnep nem változik. De a keresztények számára mindenképp egy különleges kihívást fog jelenteni az, hogy a gyülekezési korlátozások és a járványügyi szabályok egy másfajta ünneplést tesznek szükségessé. A családok vélhetően többet fognak otthon, szűk körben ünnepelni közös imádsággal, esetleg az online közvetítésekbe való bekapcsolódással, illetve vannak olyan személyes imádságok, amelyek révén jobban el tudnak mélyülni a nagyhét misztériumaiban. Ugyanakkor a megfelelő szabályok betartásával, szigorú feltételek mellett szertatásokra is sor kerülhet, esetlegesen szűk körben részt vehetnek a hívők. De alapvetően inkább csak lélekben lehet majd összekapcsolódni, tette hozzá a konferencia titkára.

Tóth Tamás kiemelte, a föltámadott Jézus bátorítása, amellyel a meglepett asszonyokat és tanítványait köszöntötte, hogy „Ne féljetek”, minden időbeli és térbeli határon túl, mindannyiunk számára most is érvényes. „Krisztus feltámadásával egy egészen új időszámítás kezdődött az emberiség számára, és az, hogy ne féljetek, minden nehézség és fájdalom, minden valóban nehéz kihívás között sem, mindannyiunk számára most is üzenet” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×