eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
A Miniszterelnökség által közreadott képen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban 2021. január 27-én. Novák Katalin közölte, hogy a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó- (szja) mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát

Itt a dokumentum: kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Ezt Novák Katalin jelentette be a Twitteren, csatolva a dokumentumot is.

A kilépésre a korábbi kormányzati és miniszterelnöki nyilatkozatok alapján már számítani lehetett, most a családokért felelős tárca nélküli miniszter be is jelentette, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból.

Itt az idő elbúcsúzni – írta rövidke Twitter bejegyzésében Novák Katalin, mellékelve a kilépő nyilatkozatot.

Az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levélben annyi szerepel, hogy a Fidesz a továbbiakban nem kívánja megőrizni tagságát az Európai Néppártban.

A párt képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából, miután az megszavazott egy alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni – és felfüggeszteni – a néppárti képviselőcsoportból. A Fidesz végig ellene intézett támadásnak tekintette a tervet, majd a döntést. A képviselők függetlenként folytatják az EP-ben, a KDNP képviselői a frakció (és a párt) tagjai maradnak. Március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már utalt a távozásra, miután közölte, hogy a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

Mráz Ágoston Sámuel korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a Fidesznek az európai néppárti tagság egy eszköz, nem cél. A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélekedett, a kilépés pillanatában vélhetően gyengül, de később akár erősödhet is a Fidesz érdekérvényesítő ereje az európai politikában. Deutsch Tamás pedig az Arénában kijelentette: "az a bűnünk, hogy elmondtuk a Néppárt nevű királyról, hogy meztelen". Hozzátette: a Fidesz 12 képviselője függetlenként folytatja munkáját, Hölvényi György KDNP-s EP képviselő marad a néppárti frakcióban.

Hölvényi György később az InfoRádióban kifejtette, "jobb időkre tartogatja erejét" a KDNP, ezért marad az Európai Néppártban.

Feledy Botond arról beszélt, hogy az EPP-től jobbra két képviselőcsoport jöhet szóba az Európai Parlamentben, ha a Fidesz már meglévőbe szeretne belépni – erre még EPP-tagként is lett volna lehetősége, függetlenként pedig pláne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a néppárti informális források már nem fognak rendelkezésre állni, ez eleinte hiányt jelenthet majd a pártnak és a miniszterelnöknek.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×