eur:
393.1
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Miniszterelnökség által közreadott képen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban 2021. január 27-én. Novák Katalin közölte, hogy a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó- (szja) mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát

Itt a dokumentum: kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Ezt Novák Katalin jelentette be a Twitteren, csatolva a dokumentumot is.

A kilépésre a korábbi kormányzati és miniszterelnöki nyilatkozatok alapján már számítani lehetett, most a családokért felelős tárca nélküli miniszter be is jelentette, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból.

Itt az idő elbúcsúzni – írta rövidke Twitter bejegyzésében Novák Katalin, mellékelve a kilépő nyilatkozatot.

Az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levélben annyi szerepel, hogy a Fidesz a továbbiakban nem kívánja megőrizni tagságát az Európai Néppártban.

A párt képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából, miután az megszavazott egy alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni – és felfüggeszteni – a néppárti képviselőcsoportból. A Fidesz végig ellene intézett támadásnak tekintette a tervet, majd a döntést. A képviselők függetlenként folytatják az EP-ben, a KDNP képviselői a frakció (és a párt) tagjai maradnak. Március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már utalt a távozásra, miután közölte, hogy a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

Mráz Ágoston Sámuel korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a Fidesznek az európai néppárti tagság egy eszköz, nem cél. A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélekedett, a kilépés pillanatában vélhetően gyengül, de később akár erősödhet is a Fidesz érdekérvényesítő ereje az európai politikában. Deutsch Tamás pedig az Arénában kijelentette: "az a bűnünk, hogy elmondtuk a Néppárt nevű királyról, hogy meztelen". Hozzátette: a Fidesz 12 képviselője függetlenként folytatja munkáját, Hölvényi György KDNP-s EP képviselő marad a néppárti frakcióban.

Hölvényi György később az InfoRádióban kifejtette, "jobb időkre tartogatja erejét" a KDNP, ezért marad az Európai Néppártban.

Feledy Botond arról beszélt, hogy az EPP-től jobbra két képviselőcsoport jöhet szóba az Európai Parlamentben, ha a Fidesz már meglévőbe szeretne belépni – erre még EPP-tagként is lett volna lehetősége, függetlenként pedig pláne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a néppárti informális források már nem fognak rendelkezésre állni, ez eleinte hiányt jelenthet majd a pártnak és a miniszterelnöknek.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×