eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Tanya szántóföldek mellett Debrecen határában 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Tovább drágul a termőföld

Összességében a Közép-Dunántúlon ment fel a legjobban tavaly a szántók ára, de a járások közül a hajdúszoboszlói a legdrágább.

Nem tört meg a három évtizedes áremelkedés a termőföldpiacon, az osztatlan közös tulajdonú parcellák megszüntetése pedig segítheti a fenntartható birtokméretek kialakítását, de a szabályozás több szakmai kérdést is felvet – állítják az Agrotax Kft. szakemberei a vg.hu cikke szerint.

A lap a cég elemzése alapján arról számol be, hogy tavaly 1,727 millió forint volt a termőföld hektárának átlagára Magyarországon, a haszonbérleté pedig hektáronként 75 ezer forint, ami 7,3, illetve 4 százalékos emelkedés 2019-hez képest. Leginkább a szántók drágultak, 9,8 százalékkal hektáronként 1,891 millió forintra, a Közép-Dunántúlon a legnagyobb mértékben, 13 százalékkal.

A járások közül a hajdúszoboszlói volt a legdrágább közel négymilliós hektáronkénti árral, a putnokiban és a bélapátfalvaiban viszont már egymillió alatt hozzá lehetett jutni egy hektár szántóhoz. A gyep hektáronkénti ára 8,2 százalékkal 1,436 millió forintra emelkedett, az erdőké 9,8 százalékkal átlagosan 977 ezer forintra. A fél hektárnál nagyobb gyümölcsösök átlagára 2,385 millió, a szőlőké 2,649 millió forint volt.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolása nagy földforgalmat hozhat, és segítheti a jövedelmező, fenntartható birtokméretek kialakítását, ám megmerevíti a birtokszerkezetet – mondta Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője a vg-hu-nak.

Ez mintegy 3-3,5 millió személyt, valamint 2,4 millió hektárnyi területet érint.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×