eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Már az első oltás után érkezik az igazolvány

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a Kormányinfón az Infostart kérdésére.

Már januárban bejelentette a kancelláriaminiszter, hogy heteken belül igazolványt kapnak azok, akik felveszik valamelyik koronavírus-vakcinát, és ezzel igazolhatják védettségüket. Azt pontosan most sem lehet tudni, hogy milyen jogosultságok járnak majd az okmányhoz, Gulyás Gergely eddig példaként annyit mondott, hogy a hatósági karanténkötelezettség alól fel lehetne oldani azokat, akik ilyen igazolással rendelkeznek.

Miután eddig nem volt világos, hogy az igazolványt csak a teljes védettséget adó második oltás után kapják-e meg az oltakozók, az Infostart a mai Kormányinfón megkérdezte, hogy az elnyújtott beadási rendben, amikor például az AstraZeneca-vakcina második adagját csak 12 héttel később oltják, mikor kap a páciens oltási igazolványt. A válaszból kiderült, hogy mindegy, milyen vakcinát kap az ember, már az első oltás után jár az új okmány, amelynek a gyártását, sőt a postázását is megkezdték már. Mint a miniszter közölte, akit márciusban beoltanak, még ebben a hónapban meg is kapja az igazolványát.

Az még szerdán derült ki, hogy az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 2023. március 1-jéig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel a védettségi igazolványok szállításáról. A szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, személyesíti meg és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat.

A védettségi igazolványok akkor is kiadható, ha valaki meghatározott időn belül gyógyult fel a koronavírus-betegségből, és ezt igazolni is képes, illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják. A rendszer az EESZT-re (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) épül, vagyis az oltás után bevitt adatokból készít egy igazolást, ami elektronikusan vagy plasztikkártyán is rendelkezésre fog állni.

A plasztikkártya tartalmazza

  • a nevet,
  • az útlevél számát, ha ezzel rendelkezik,
  • az állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik,
  • a védettségi igazolvány sorszámát,
  • az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát,
  • a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát,
  • a fenti szerinti adatokból képzett, informatikai eszközzel optikailag olvasható adattároló QR-kódot,
  • szöveges jelzésként „A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes”, a „Nem ruházható át”, „Az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu internetes oldalon ellenőrizhetők” feliratokat.

Csütörtökön pedig kiderült, hogy vannak, akik már meg is kapták az oltási igazolványukat, sima postai levélben küldte meg nekik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Azt azonban még továbbra sem tudni, hogy ez az új magyar okmány mire jogosítja fel a birtokosát.

Az EU még a nyár előtt bevezetne egy oltási igazolást, de a szabályokban még nem egyeztek meg. Az egyik irányvonal szerint bele kell írni az információk közé, melyik oltást kapta az illető, a másik szerint nem. Kedden egyébként kiderült, hogy az unióban egyelőre nem engedélyezett vakcinák (kínai, orosz) is bekerülhetnek majd az EU oltási igazolványába.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×