eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Duna látképe 2020. június 11-én. Az előtérben a Petőfi híd, középen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületei, valamint a Gellért Szálló, a háttérben a Gellért-hegy, a Citadella és a Szabadság-szobor látható.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A régészeket is meglepte, hogy mire bukkantak a Citadellánál

A sokat látott régészeket is meglepte az az első világháborús ágyútalp, ami a Citadella régészeti feltárása során bukkant elő a föld alól. A munkák befejeződtek, a fellelt kincsekről Kőrösi Gábor, a Várkapitányság NZrt. kommunikációs és marketingigazgatója nyilatkozott.

Hosszú évek elhanyagoltsága után újul meg a Citadella és környéke: 2022-re Budapest egyik legszebb közparkja jön létre az erőd falai között – mondta el az InfoRádiónak Kőrösi Gábor.

"Felújítjuk a teljes falszakaszt, egy évvel később pedig a nyugati ágyútoronyban egy hiánypótló, izgalmas, vonzó, inspiráló kiállítást nyitunk meg, mely a magyarság szabadságküzdelmeit mutatja be A szabadság bástyája címmel" - fejtette ki.

A Citadellánál állapotfelméréssel és régészeti feltárással kezdődtek meg a munkák, melyek eredményeképp értékes és izgalmas leletekre is bukkantak a régészek.

"Találtunk kelta kori kerámiákat, ezek a legrégebbi leletek, de előbukkant a föld alól római kori érem és török kori akcsa is. I. Ferdinánd magyar király érméjét is rejtette a föld különböző használati tárgyak, agyagpipák és puskagolyók mellett. Találtunk egy jóval nagyobb leletet is:

egy 1200 kilós, első világháborús ágyútalpat.

Vélhetően 1918 őszén, 1919 tavaszán kerülhetett ide. Ez a különleges lelet a Hadtörténeti Múzeumba kerül, amint sikerül egy speciális eszközzel kiemelni a föld alól" - sorolta a megtalált tárgyakat Kőrösi Gábor. Az ágyútalp megtalálása a szakavatott régészeknek is meglepő volt, főként, mivel a területet nem először vizsgálták már.

Mindezen túl az 1815-től körülbelül ötven éven át itt működő Csillagda falrészleteire is rátaláltak, erre a leletre ugyanakkor számítottak a régészek. Ennek köszönhetően most már pontosan tudják azt, hol helyezkedett el a valaha kifejezetten elismertnek számított csillagvizsgáló.

A Citadellánál már kisebb esélyt látnak meglepő leletek előkerülésére, de a budai Várban szintén a Várkapitányság által végzett felújítások során még előkerülhetnek különlegességek Kőrösi Gábor szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×