eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét a Kecskeméti Katona József Gimnázium bejáratában 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Több ezer pedagógus kaphat felmentést

A krónikus betegségben szenvedő tanárok bizonyos feltételek esetén átállhatnak digitális tanításra. A könnyítésnek örülnek az érintettek, de ha túl sokan élnek a lehetőséggel, veszélybe kerülhet a feladatellátás.

Nem csak a középiskolai tanároknak lesz lehetőségük otthonról tanítani a következő hetekben. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése szerint az alsóbb évfolyamokon tanítók közül is digitálisan oktathatnak azok, akiknek krónikus betegségük van, és emiatt nem vállalják a jelenléti munkát – írja a Magyar Nemzet.

További feltétel, hogy legyen meg a szükséges digitális háttér és

az adott időszakban biztosítsák a gyerekek felügyeletét az iskolában.

„Értelemszerűen nincs nyilvántartásunk a pedagógusok krónikus betegségeiről, de a korosztályos statisztikák alapján többezres nagyságrendről van szó” – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A digitális átállásra jogosító betegségek körét a szaktárca által 2020 nyarán kiadott Covid–19-kézikönyv határozza meg, idetartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos betegségek.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy nyilatkozott: egyelőre nincsenek becsléseik arról, hogy hány pedagógust érinthet a napi iskolába járás alóli felmentés. Horváth Péter egyúttal arra figyelmeztetett,

ha sok kollégát érint a lépés, akkor az problémát jelenthet a feladatellátásban,

hiszen például egy alsó tagozatos osztályhoz mindenképp kell felügyelet a tanteremben, miközben a tanáruk otthonról online órát tart.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint a karanténban lévők nagy száma miatt sok iskolában már most is túlterheltek a nevelők, de ezen lehetne segíteni. Az érdekvédő szerint ahogy az orvostanhallgatók jelenleg részt vesznek a betegellátásban, a pedagógusképzésben is el lehetne képzelni hasonlót: az utolsó éves hallgatók besegíthetnének az oktatásba, a diákok felügyeletébe.

Az InfoRádió (FM 88.1) csütörtöki, 18 óra után kezdődő Aréna című műsorának vendége Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus kar elnöke lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×