eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vejkey Imre, a testület kereszténydemokrata elnöke az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára jelölt Senyei György Barna meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Integrálnák az Egyenlő Bánásmód Hatóságát, több se kellett az ellenzéknek

A kormánypártok integrálni akarják az Egyenlő Bánásmód Hatóságot az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába. A Fidesz-KDNP szerint ezzel hatósági jogkört kapna az ombudsman, így szankcionálhatná is a jogsértéseket. Jelenleg ezekre csak a figyelmet hívhatja fel. A Demokratikus Koalíció szerint botrány, az MSZP szerint pedig álságos az indoklás.

Vejkey Imre az Országgyűlés igazságügyi bizottságának KDNP-s elnökeként benyújtotta a házelnöknek a bizottság által előterjesztet törvényjavaslatot, amely az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról szól.

A kormánypárti politikus szerint furcsa lenne ugyanis, ha párhuzamosan maradnának fönn intézmények, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatóság integrálását tartották szükségesnek az ombudsmanhoz.

Mindez egy magasabb szinten, jogutódlással történő megőrzés,

annak érdekében, hogy az egyenlő bánásmód követelmények még hatékonyabb érvényesülése biztosítható legyen az új jogintézmény kereti között. Vejkey Imre az InfoRádiónak kiemelte, tehát nem valósak azon állítások, miszerint jogutódlás nélkül kívánják megszüntetni, vagy hogy eltörlésről lenne szó.

A célja, hogy januártól egy hivatal legyen, amiben az ombudsman az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatainak ellátását egy elkülönült szervezeti egységgel fogja megvalósítani, aminek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató lesz. A munkáltatói jogokat viszont az ombudsman fogja gyakorolni. Az igazságügyi bizottság elnöke úgy véli, bizonyos létszámracionalizálásra, valamint bürokráciacsökkentésre az integráció során mindenképpen kell számítani, hiszen azt, amit eddig két hivatal látott el, a jövőben egy hivatal fogja ellátni. Tehát úgy az építmények, mint a fenntartása is, kevesebbe fog kerülni az állampolgárok részére, de a feladatokat is hatékonyabban lehet majd egy intézményben megvalósítani – tette hozzá.

Mint ismert, jelenleg az ombudsman legfeljebb felhívat visszásságokra és figyelmeztethet, a jövőben azonban már szankcionálásra is lehetősége lesz, hiszen az Egyenlő Bánásmód Hatóság valamennyi feladatát átveszi, beleértve a hatósági jogkörét. Konkrétan,

az ombudsman a jövőben kötelező jellegű határozatot hozhat, a jogsértővel szemben pedig szankciót szabhat ki.

„Botrány!”

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság integrálása az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába az MSZP szerint újabb súlyos támadás az emberi jogokat védő intézményrendszer ellen.

Kunhalmi Ágnes közleményében úgy fogalmazott, Vejkey Imre „álságos indoklása” szerint az egyenlő bánásmódhoz való jog az alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt a hatóságot az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába olvasztani. A szocialista párt társelnöke mindezt úgy értékelte, ezzel

egy újabb független, az emberek megaláztatását, megkülönböztetését akadályozó szervezettől akar szabadulni a Fidesz,

a fideszes ombudsman alá történő besorolás pedig egyértelműen a jogsértések elhallgatását, a szankciók akadályozását vetítik előre. „Ha ezt a hivatalt is megszünteti ez az autokrata, illiberális kormány, akkor már alig marad olyan független fórum, ahol az emberek az élet bármely területén jogorvoslatot várhatnak.”

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának DK-s tagja Facebook-posztjában azt írta: botrány! Sebián-Petrovszki László szerint az Állami Számvevőszék, az ügyészség, a Nemzeti Választási Iroda, majd legutóbb a Kúria után újabb független intézményt szüntet meg a Fidesz, és darál be saját hatalmi gépezetébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×