eur:
394.62
usd:
369.51
bux:
65597
2024. április 23. kedd Béla
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nő megy egy szófiai utcán 2020. október 20-án. A bolgár egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban az előző napon azonosították a legtöbb új fertőzöttet a járvány kezdete óta, és 22 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Digitálisra oktatásra állhatnak át az iskolák Bulgáriában

A legfertőzöttebb régiók kapták meg a lehetőséget.

A bulgáriai iskoláknak engedélyezték, hogy digitális oktatásra álljanak át a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt - tájékoztatott a szófiai oktatási minisztérium hétfőn.

Az Európai Unió több tagállamához hasonlóan Bulgáriában is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma: október eleje óta csaknem kétszeresére nőtt a napi új esetszám. A legfrissebb adatok szerint az országban 37 889 fertőzöttet regisztráltak mindeddig, és közülük 1094-en meghaltak. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök koronavírus-tesztje is pozitív lett vasárnap.

Az oktatási minisztérium bejelentette: a legfertőzöttebb térségekben - például Szófiában - az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy átállnak-e digitális tanrendre, ha a fertőzésszám vagy karanténkötelezettség miatt túl sok lesz a hiányzó. A minisztérium azt javasolta, hogy

először a középiskolák álljanak át az online oktatásra, a szakértők pedig azt, hogy a kisiskolásoknál csak akkor vezessék be a digitális oktatást, ha nem maradt más választás.

Bulgáriában nyilvános helyeken kül- és beltéren is kötelező a maszkviselés. A kormány arra kérte az embereket: tartsák be a távolságtartási szabályokat, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszer túlterhelését. A bolgár orvosok között is egyre több a fertőzött.

Szófiában és több vidéki városban vasárnap két hétre bezártak a szórakozóhelyek, a kórházakban pedig elhalasztják a nem sürgős műtéteket, és megnövelik az ágykapacitást a koronavírussal fertőzöttek számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×