eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csúcskategóriás 3 Teslás MRI a Budai Egészségközpontban (x)

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) a mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével a szervezet protontartalmával összefüggően történik a képalkotás. A Budai Egészségközpont 525 millió forintos beruházása keretében a legmodernebb színvonalat képviselő 3 Teslás Siemens Magneton Lumina MRI berendezést vásárolt a már meglévő 1,5 Teslás gépe mellé. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvost kértük meg, hogy meséljen nekünk az új MRI funkcióiról és alkalmazási lehetőségeiről.

Segítene tisztázni, hogy a Magyarországon fellelhető eszközparkban hol kap helyet a Budai Egészségközpont új beruházása, a 3 Teslás MRI?

Magyarországon összesen hetvenkilenc MRI-berendezés található. Ebből, az intézet új készülékét is beleszámítva, csak tizennégy 3 Teslás. A privát ellátás tekintetében tovább zsugorodik a szám, csak néhány 3 Teslás készülék vehető igénybe a magánszektorban. Budapesten három éve nem történt 3 Teslás MRI-vásárlás, tehát a miénk után csak hároméves gépek vehetők igénybe.

Miért minősül minőségi ugrásnak az új 3 Teslás MRI?

Az új 3 Teslás MRI elsősorban a hightech képfeldolgozás tekintetében számít minőségi ugrásnak, így az új eszköz használatakor a jobb felbontásnak köszönhetően prioritást kapnak az agyi vizsgálatok, továbbá az ízületek, azon belül a porcfelszín precíz vizsgálata, illetve onkológiai vizsgálatok, és az olyan orvosi kutatások, study-k, melyeknek követelménye a legkorszerűbb 3 Teslás MRI használata.

Milyen új lehetőségeket nyit meg az intézet számára a 3 Teslás MRI-berendezés?

Ezzel a berendezéssel már érdemes például funkcionális agyi MRI-vizsgálatokat végezni. A képalkotási vizsgálat segítségével úgy operálhatnak egy beteget, hogy a műtétet végrehajtó orvosok már tisztában vannak azzal, hogy egy tumor körül milyen fontos funkciót ellátó terület van, milyen mértékben érintett a tumor által. Egy ilyen vizsgálat akár 2 órát is igénybe vehet, nemcsak a radiológusok részéről igényel nagy odafigyelést és precizitást, hanem a beteg részéről is sok türelmet és koncentrációt. Az új berendezés segítségével – a jó felbontás miatt – például a sclerosis multiplex következtében kialakuló agyi plakkok is sokkal korábban válnak vizsgálhatóvá. Fontos kiegészítő tartozék az emlőtekercs is, ami szintén speciális vizsgálatnak számít, és a szűrésekben, onkológiai vizsgálatok során válik hasznosíthatóvá.

A páciensek a 1,5 és 3 Teslás MRI között érzékelhetnek-e bármilyen különbséget?

A 1,5 Teslás MRI csövének átmérője 60 cm. A 3 Teslás gépben pedig 70 cm átmérőjű szabad hely van. Ez nem tűnik túl nagy eltérésnek, de a páciensek arról számolnak be, hogy a kisebb átmérőjű csőhöz viszonyítva kevésbé érzik magukat bezárva, így a klausztrofób szorongás is nagy mértékben csökken, és a vizsgálat is kellemesebb számukra. Egy másik kényelmi funkciója, hogy föl lehet helyezni egy tükröt is, aminek köszönhetően a páciensek nem a cső belsejét, hanem a „külvilágot” láthatják, így a bezártság érzete szintén csökken.

Hogyan oszlanak meg a páciensek a 1,5 Teslás és 3 Teslás MRI között?

Ez mindig szakmai döntés eredménye – egyébként a két MRI-vizsgálat ára is meg fog egyezni. Hiszen az a mérvadó, hogy miről szeretnénk képet alkotni. A 1,5 Teslás MRI is remekül alkalmazható például a gerincvizsgálatok esetében, de ha egy ízületnél a porcfelszínre vagyunk kíváncsiak, akkor minden bizonnyal a 3 Teslás MRI-be fog kerülni a beteg. Nagy előny az intézet szakorvosai számára, hogy most már van választási lehetőségük. Ezzel együtt az előjegyzések várakozási ideje is csökkenni fog, hiszen két MRI-vel értelemszerűen megnő az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×