eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Kéményseprés: változás jöhet Budapesten

Egykori zuglói ellenlábas áll a Fővárosi Kéményseprő Vállalat élén - árulta el az InfoRádiónak Vámos Csaba szakszervezeti vezető. A főváros reagált.

Szerződést bontana a főváros a Főkétüsszel, a kéményseprési feladatokat pedig január elsejétől Budapesten is a Katasztrófavédelemre bíznák.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a változás több száz dolgozót érintene, az előterjesztésről velük mégsem egyeztettek.

"Minket semmiről nem tájékoztattak, arról sem, hogy miért van szükség ilyen hirtelen felbontani ezt a szerződést, és hát minket szakszervezetként a 400 érintett munkavállaló helyzete aggaszt a leginkább - fogalmazott Vámos Csaba, aki nem gondolja, hogy a katasztrófavédelem olcsóbban vállalná a feladatot, mert jelen állás szerint a fővárosi kéményseprők ugyanúgy kapnak kompenzációt a Belügyminisztériumtól, és a főváros is kompenzációval segíti a cégét.

További furcsaság az érdekvédő szerint, hogy idén év elején a Főkétüsz éves költségvetését is elfogadta a főváros vezetése.

Vámos Csaba az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy a főpolgármester politikai bosszú miatt válna meg a cégtől. És hogy mi indukálna bosszút?

"A múlt év októberében a választást követően szinte mindenki előre borítékolta, hogy a Fővárosi Kéményseprő Vállalat jelenlegi vezetőjét, Kovács Balázst meneszteni fogja Karácsony Gergely főpolgármester mint a tulajdonos képviselője. Nekik a kampányban egy igen komoly csörtéjük volt, hiszen

Kovács Balázs zuglói fideszes képviselőként rendre kritizálta Karácsony Gergely munkáját.

Ominózus eset volt, amikor a kampányban Kovács Balázs kicsit kifordítva, de lényegében azt mondta Karácsony Gergelyről, hogy arra is alkalmatlan, hogy lopni tudjon. Ezek után feltételezni lehetett, hogy Karácsony Gergelynek igen-igen a begyében volt. Így, hogy nem váltja le Karácsony Gergely Kovács Balázst, nem érheti az a vád, hogy leszámol korábbi politikai riválisával" - világított rá arra, hogy miért választhatta a főváros a szerződésbontást a vezetőcsere helyett.

Azt azért elmondta, hogy a fővárosnak törvény adta lehetősége, hogy "lepasszolja" az államnak a budapesti kéményseprés feladatait, a lakosság érdekei sem sérülnek, de azt teljes bizonytalanság övezi, hogy valamennyi kéményseprőt átveszi-e a katasztrófavédelem, illetve hogy milyen bérezéssel, mivel a katasztrófavédelem kéményseprői rosszabbul keresnek a fővárosiaknál. "Ez pedig pályaelhagyáshoz vezethet" - tette hozzá Vámos Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×