eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyűlése az MTA fővárosi székházában 2018. május 7-én.
Nyitókép: Soós Lajos

MTA: Szathmáry Eörs visszalépett az akadémiai elnökjelöltségtől

Az intézmény közleménye szerint az elnökségre továbbra is pályázó Freund Tamás és Pléh Csaba vitáját zárt körben, várhatóan június 18-án tartják, a tisztújító közgyűlést július 6-ára tervezik.

Az MTA Jelölőbizottsága szerdán levélben tudatta a közgyűlés tagjaival, hogy "a jelölőbizottság elnökéhez címzett 2020. május 31-i levelében Szathmáry Eörs elnökjelölt - főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében - visszavonta elnökjelölti nominációját, s egyúttal kinyilvánította, hogy az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad" - olvasható a közleményben. A visszalépést Vörös József, a jelölőbizottság elnöke a testület nevében tudomásul vette.

Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké.

A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok.

A jelenleg június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók. A tisztújító közgyűlés várható időpontja július 6.

"Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségéből, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom"

- mondta Szathmáry Eörs az mta.hu-nak. Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak.

"Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel" - mondta Szathmáry Eörs.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×