eur:
394.94
usd:
363.46
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyűlése az MTA fővárosi székházában 2018. május 7-én.
Nyitókép: Soós Lajos

MTA: Szathmáry Eörs visszalépett az akadémiai elnökjelöltségtől

Az intézmény közleménye szerint az elnökségre továbbra is pályázó Freund Tamás és Pléh Csaba vitáját zárt körben, várhatóan június 18-án tartják, a tisztújító közgyűlést július 6-ára tervezik.

Az MTA Jelölőbizottsága szerdán levélben tudatta a közgyűlés tagjaival, hogy "a jelölőbizottság elnökéhez címzett 2020. május 31-i levelében Szathmáry Eörs elnökjelölt - főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében - visszavonta elnökjelölti nominációját, s egyúttal kinyilvánította, hogy az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad" - olvasható a közleményben. A visszalépést Vörös József, a jelölőbizottság elnöke a testület nevében tudomásul vette.

Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké.

A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok.

A jelenleg június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók. A tisztújító közgyűlés várható időpontja július 6.

"Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségéből, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom"

- mondta Szathmáry Eörs az mta.hu-nak. Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak.

"Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel" - mondta Szathmáry Eörs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×