INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

mta

szathmáry eörs

pléh csaba

freund tamás

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyűlése az MTA fővárosi székházában 2018. május 7-én.

MTA: Szathmáry Eörs visszalépett az akadémiai elnökjelöltségtől

Infostart / MTI

Az intézmény közleménye szerint az elnökségre továbbra is pályázó Freund Tamás és Pléh Csaba vitáját zárt körben, várhatóan június 18-án tartják, a tisztújító közgyűlést július 6-ára tervezik.

Az MTA Jelölőbizottsága szerdán levélben tudatta a közgyűlés tagjaival, hogy "a jelölőbizottság elnökéhez címzett 2020. május 31-i levelében Szathmáry Eörs elnökjelölt - főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében - visszavonta elnökjelölti nominációját, s egyúttal kinyilvánította, hogy az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad" - olvasható a közleményben. A visszalépést Vörös József, a jelölőbizottság elnöke a testület nevében tudomásul vette.

Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké.

A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok.

A jelenleg június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók. A tisztújító közgyűlés várható időpontja július 6.

"Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségéből, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom"

- mondta Szathmáry Eörs az mta.hu-nak. Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak.

"Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel" - mondta Szathmáry Eörs.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018