eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Orbán Viktor: az operatív törzsnek továbbra is működnie kell - a nap hírei

Július elsejével megkapják a megígért 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozók – mondta a miniszterelnök. A jövő hónaptól újraindulnak a népegészségügyi szűrések. Kedden nyújtja be a jövő évi költségvetés törvényjavaslatát az Országgyűlésnek a pénzügyminiszter. A nap legfontosabb hírei május 25-én.

Július elsejével megkapják a megígért 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozók, az egészségügyet pedig a kormány alkalmassá akarja tenni arra, hogy egy világjárvány esetén természetes üzemmódban is tudjon reagálni - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az Országgyűlésben megerősítette, hogy kitart Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter mellett, és hangsúlyozta: hogy az operatív törzsnek továbbra is működnie kell.

Júniustól újraindulnak a népegészségügyi szűrések - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélszűrésekre újra hívják majd a kijelölt korosztályt. A tisztifőorvos az Infostart kérdésére elmondta: fokozatosan vezetik vissza az egészségügyi szolgáltatásokat. Hétfő reggelre újabb 5 idős, krónikus beteg halt meg koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 491-re nőtt az elhunytak száma. 1711-en meggyógyultak.

Kedden terjeszti az Országgyűlés elé a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslatot a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit közösségi oldalán elmondta: a rendkívüli jogrendnek köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére.

Ugyancsak kedden nyújtja be a jövő évi költségvetés törvényjavaslatát az Országgyűlésnek Varga Mihály pénzügyminiszter. A Költségvetési Tanács a büdzsé tervezetéről úgy vélte: folytatódhat Magyarország gazdasági felzárkózása, ugyanakkor a gazdasági prognózis bizonytalanságai miatt kockázatokat is hordoz.

Több mint 60 ezren jelentkeztek a nyolc hetes informatikai alapképzésre. A program részvevői számára már elérhető a tananyag, a képzés egy online vizsgával zárul - közölte az innovációs tárca. A résztvevők számára a képzés teljesen ingyenes, sikertelen vagy el nem végzett záróvizsga esetén sem terhel senkit visszafizetési kötelezettség.

Lehetségesnek tartja a turizmust érintő támogatási program meghosszabbítását a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: egyeztetnek erről az ágazat szereplőivel, az ügyben legkésőbb júniusban döntésnek kell születnie. Úgy vélte, hogy a vidéki idegenforgalom meg fog menekülni, a budapesti turizmus sorsa ugyanakkor attól függ, hogy mikor érkezhetnek az első külföldi turisták.

Korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai - jelentette be Szijjártó Péter Röszkén. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a szerb állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából. Közben osztrák, cseh és szlovák kollégájával is egyeztetett a határátlépések könnyítéséről Szijjártó Péter, a felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg a jelenleginél szabadabb mozgásra egymás országai között.

Szlovákiában és Csehországban is újabb korlátozásokat enyhítenek vagy oldanak fel. A szlovák állampolgárok szerdától 48 órát karanténkötelezettség nélkül tölthetnek a szomszédos országok többségében, így Magyarországon is. Csehország is enyhítésről döntött, holnaptól (kedd) kezdve az összes nemzetközi repülőtérről el lehet majd repülni a schengeni országokba, illetve fogadják az onnan érkező gépeket.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×