eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Még évekbe telik, mire a rendezvénypiac utoléri a tavalyi szintet

A rendezvényszervezők úgy számolnak, hogy két évre lesz szükségük, amíg visszakerülnek a tavalyi szintre - mondta az InfoRádiónak Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége elnöke. 

Gyakorlatilag teljesen leállt a rendezvényszervezési ágazat, és térdre kényszerítette a járvány a rendezvényszervező cégeket, illetve a beszállítóikat, így a kiállításépítőket, audiovizuális és vagyonvédelmi vállalkozásokat, hoszteszügynökségeket - mondta az InfoRádiónak Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége elnöke. Hozzátette: ez nem olyan válság, mint volt 2008 után, hogy valami maradt, és akkor el lehetett kezdeni építkezni, hanem most nullára esett a rendezvények száma.

"Vannak cégek, amelyek elbocsátottak, mert nem tudtak kivárni.

Azoknál, amelyek kivártak, és egyébként alkalmasak voltak arra, hogy igénybe vegyék a kormányzati segítséget, azért kevésbé jellemző az elbocsátás" - mondta Ganczer Gábor. A Hungexpónál, amelynek egyébként a vezérigazgatója, például nem volt elbocsátás. "Mindenkit megtartottunk egyelőre és meg is fogunk tartani, amíg azt látjuk, hogy értelme van" - jelentette ki.

Szavai szerint a vidéki lazítások jelenleg arra vonatkoznak, hogy 200 fős esküvőket lehet tartani, illetve meg lehet tartani a temetéseket.

"Nem akarok cinikus lenni, de az jól átgondolható, ha 200 fős esküvőt lehet tartani, akkor én arra számítok, hogy előbb-utóbb 20 fős tréninget, vagy 105 fős szemináriumot is lehet egy 500 fős konferenciateremben. Utóbbit nagyobb biztonsággal lehet tartani, mint egy esküvőt, ahol 200 ember jól érzi magát, ölelkezik, táncol" - tette hozzá Ganzer Gábor. Szerinte előbb-utóbb a 200 fős rendezvények szervezésére is megadják az engedélyt - kontrollált körülmények között, szállodákban, konferencia- és szemináriumi termekben is.

Beszámolt arról is, hogy

egyelőre vizsgálják, hogyan lehet betartani, betartatni a járványvédelmi intézkedéseket.

Költségnövekedéssel járnak majd a higiéniai intézkedések, annak érdekében, hogy bizalmat tudjanak kelteni a rendezvényt felkereső emberekben, vagy ha kiállításról van szó, magukban a kiállítókban is.

"De úgy látom - nemzetközi példákon keresztül is -, hogyha ezt racionális keretek között tartják, akkor ezek betartható intézkedések lesznek" - tette hozzá. Cégvezetőként úgy véli, hogy ezen

plusz intézkedések árát nem lehet az ügyfelekre továbbhárítani,

ezeket első körben be fogják nyelni a cégek. "Utána meglátjuk, hogyan alakul a vírushelyzet, meddig kell ezeket fenntartani. Nyilván egy idő után áremelkedést is jelent majd" - tette hozzá, de jelezte, hogy a Hungexpo az első évben biztosan magánál tartja ezeket a költségeket.

"A mai tudásom szerint úgy gondolom, hogy szeptemberben elkezdünk majd rendezvényeket tartani az előírások betartásával és a higiénia megteremtése mellett" - mondta az elnök. De arra, hogy a piac a 2018-2019-es szintre visszatérjen, szerinte két évet várni kell, hiszen mindkét év annyira jó volt az ágazat számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×