eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az új koronavírus okozta betegségben meghalt ember koporsóját viszi az égetőkemencéhez egy fertőzés elleni védőruhát viselő dolgozó az Antwerpen közelében fekvő Wilrijk városában működő Pontes krematóriumban 2020. április 3-án. A járvány miatt a megszokottnál kétszázzal több hamvasztást végeztek itt az utóbb öt napban.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Így alakul a halálozási ráta az európai országokban

A legtöbb helyen már tetőzik a koronavírus okozta halálozások száma, sőt, van ahol már csökkenést regisztrálnak – derül ki az európai betegség-megelőzési központ friss adataiból.

Már a koronavírus által leginkább sújtott európai országokban is a csúcsra ért a járvány – derül ki a központ adataiból, sőt, van ahol már egyre kevésbé szed halálos áldozatokat a betegség. Az adatok nem teljesen egységesek, hiszen az egyes országok eltérő metódust követnek a statisztikáikban, mégis a hétnapos átlagból készült adatsorok megmutatják, hogy a leginkább bajban lévő országokban hogyan alakult a járvány.

A Sky News összesítése aszerint az egyes országokban a következőképpen alakul a halálozások száma:

  • Nagy-Britannia – a tetőzés jeleit mutatja a halálos áldozatok száma, az elmúlt két hétben most emelkedett a legkisebb mértékben, de a brit hatóságok szerint még a járvány kitörésének közepén tart csak az ország, amely az egyike annak az öt államnak, amely több mint tízezer polgárát vesztette már el.
  • Olaszország – a vírus által elsőként letarolt európai országban már reménykednek, mert az utolsó két héten folyamatosan csökkent az elhunytak száma, és most a fele annyian halnak meg,mint a legkritikusabb napokban.
  • Spanyolország – szintén lefelé tart a trend, de csak nagyon lassan sikerül visszaszorítani a vírust, hétfőn még mindig 399-en haltak bele a betegségbe.
  • Franciaország – az utolsó három hét legkedvezőbb adatát jelentették, ott is tetőzik a járvány, de már szintén 20 ezer halálos áldozat felett járnak.
  • Németország – szintén lefelé fordult a trend, több mint 60 százalékkal kevesebben haltak meg péntekhez képest, már csak alig százan.
  • Törökország – csak március 10-én jelentette az első halálos áldozatot, de utána meredeken felfelé indult a halálozási görbe, de most tetőzik, naponta átlagosan 120 ember veszti életét a koronavírus-fertőzés miatt.
  • Svájc – az egyik leginkább sújtott ország volt Európában, de mostanra jelentősen csökkent a napi halálos áldozatok száma.
  • Oroszország – még csak most kezd terjedni a járvány, messze a csúcs, és egyelőre emelkedik a halálozások száma.

Az Európán kívül leginkább fertőzött részeken ez a halálozási helyzet:

  • Egyesült Államok – a legrosszabb helyzetben lévő országban a járvány terjedése egyes részeken más lassul, az első számú gócpontban, New Yorkban is. A halálozások száma ugyanakkora, mint tíz nappal korábban, ez alapján azt sejtik, hogy sikerült laposítani a járványgörbét.
  • Irán – az utolsó két hétben jelentősen csökkent a mortalitás a legsúlyosabb helyzetben lévő közel-keleti országban. A legutóbbi 24 órában már kevesebb mint száz halálos áldozata volt a vírusnak.
  • Brazília – még erősödik a járvány, messze még a csúcs, itt a legrosszabb a helyzet egész Latin-Amerikában.
  • India – minden tekintetben romlik a helyzet, és május előtt nem is várnak javulást, a halálozási ráta is némi stagnálás után ismét emelkedik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×