INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

influenzajárvány

védőoltás

2020

Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.

Közeledik az influenzajárvány

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Ugrásszerűen megnőtt az influenzások száma az országban: ugyan járványról még nem beszélhetünk, de már nincs messze - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Molnár Zsuzsanna szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást.

Január második hetében nagyjából 9 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az ország teljes területéről, ami az előző héthez képest 80 százalékos emelkedést jelent - mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Az ország minden részében nőtt a megbetegedések száma kisebb-nagyobb mértékben.

Jelenleg országos influenzajárványról még nem beszélhetünk - mondta Molnár Zsuzsanna, hozzátéve, hogy definíció szerint ehhez egy hét alatt 14 ezer influenzaszerű megbetegedést kell regisztrálni, és az influenzavírust is ki kell mutatni.

De közeledünk ahhoz, hogy országos szintű járvány alakuljon ki - tette hozzá.

Az elmúlt héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában öt influenza A vírust mutattak ki, amivel együtt eddig az egész szezonban volt összesen 9 vírusminta. Vagyis a megbetegedések számának emelkedése mellett a víruscirkuláció is megerősödött - tette hozza a főorvos. A második héten kaptuk az első jelzést egy óvodai közösségben kitört járványról, a gyerekek beküldött mintáiban szintén kimutatták egy alkalommal az influenza A vírust - mondta Molnár Zsuzsanna.

A főorvos a megelőzés legfontosabb módjaként a védőoltást említette, még most, de akár a jövő héten is javasolt a beadatása, mivel még épp csak megjelent a vírus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza térben és időben soha nem egyszerre sújtja az országot. Járványos időszakban beadott oltásnál már arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy esetleg kevés idő áll rendelkezésre a védettség kialakulásához.

A védőoltáson kívül nagyon fontos a személyi higiénés szabályok betartása: a gyakori szappanos meleg vizes kézmosás mellett jó szolgálatot tesz az alkoholos kézfertőtlenítő is. A főorvos szerint most az időjárás miatt a szellőztetésnél figyelni kell arra, hogy a levegő eléggé szennyezett. De minden közösségben - nagyobb irodahelyiségben, osztályteremben - muszáj rendszeresen szellőztetni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Közeledik az influenzajárvány
 
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018