eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Közeledik az influenzajárvány

Ugrásszerűen megnőtt az influenzások száma az országban: ugyan járványról még nem beszélhetünk, de már nincs messze - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Molnár Zsuzsanna szerint még mindig nem késő beadatni a védőoltást.

Január második hetében nagyjából 9 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az ország teljes területéről, ami az előző héthez képest 80 százalékos emelkedést jelent - mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Az ország minden részében nőtt a megbetegedések száma kisebb-nagyobb mértékben.

Jelenleg országos influenzajárványról még nem beszélhetünk - mondta Molnár Zsuzsanna, hozzátéve, hogy definíció szerint ehhez egy hét alatt 14 ezer influenzaszerű megbetegedést kell regisztrálni, és az influenzavírust is ki kell mutatni.

De közeledünk ahhoz, hogy országos szintű járvány alakuljon ki - tette hozzá.

Az elmúlt héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában öt influenza A vírust mutattak ki, amivel együtt eddig az egész szezonban volt összesen 9 vírusminta. Vagyis a megbetegedések számának emelkedése mellett a víruscirkuláció is megerősödött - tette hozza a főorvos. A második héten kaptuk az első jelzést egy óvodai közösségben kitört járványról, a gyerekek beküldött mintáiban szintén kimutatták egy alkalommal az influenza A vírust - mondta Molnár Zsuzsanna.

A főorvos a megelőzés legfontosabb módjaként a védőoltást említette, még most, de akár a jövő héten is javasolt a beadatása, mivel még épp csak megjelent a vírus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza térben és időben soha nem egyszerre sújtja az országot. Járványos időszakban beadott oltásnál már arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy esetleg kevés idő áll rendelkezésre a védettség kialakulásához.

A védőoltáson kívül nagyon fontos a személyi higiénés szabályok betartása: a gyakori szappanos meleg vizes kézmosás mellett jó szolgálatot tesz az alkoholos kézfertőtlenítő is. A főorvos szerint most az időjárás miatt a szellőztetésnél figyelni kell arra, hogy a levegő eléggé szennyezett. De minden közösségben - nagyobb irodahelyiségben, osztályteremben - muszáj rendszeresen szellőztetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×