eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester (balról) nyilatkozik a sajtónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely társaságában a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Időt kért a kormánytól Karácsony Gergely az atlétikai stadion ügyében

November végéig eldől a Csepel-sziget északi csúcsához a kormány által tervezett atlétikai stadion sorsa, ami a kulcsa lenne a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének - derült ki Karácsony Gergely kormányülésen tett látogatása után. A főpolgármesternek volt olyan BKV-ügyi megjegyzése, amivel "nem aratott átütő sikert" a kormány ülésén.

Az InfoRádióban kedd este tett ígéretéhez híven három területet vitt a szerdai kormányülésre Karácsony Gergely főpolgármester.

  • a budapesti közlekedés ügye
  • Liget projekt jövője
  • Egészséges Budapest Program

Karácsony Gergely a kormányülésről távozóban újságírók előtt elmondta, ezen az ülésen nem is főpolgármesterként, hanem a kerületeket képviselő politikusként volt jelen.

"Sok munkánk van még, sok szakmai vitánk is lesz; azt szűrtem le a beszélgetésből, hogy szakmai kérdésekben könnyebb közös nevezőre jutni, mint politikai kérdésekben" - mondta Karácsony Gergely.

Az atlétikai stadion ügyében folytatott párbeszédről szólva kiemelte, azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzatnak tegye lehetővé a további tájékozódást, de november végére kialakítja az álláspontját Budapest is.

Ehhez kapcsolódva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott,

a kispesti drukkereknek jó hír, hogy a Bozsik Stadion építését befejezik, és a kézilabdacsarnok megépítését sem fenyegeti veszély.

A Liget-projekt ügyében elhangzott, hogy egyetértés alakult ki egy, a Városligetet elkerülő felüljáró építésének szükségességéről a Szegedi úton, ezáltal autómentessé válhat a terület.

Gulyás Gergely kiemelte még, hogy Karácsony Gergely világossá tette, mely beruházásokra nincs szüksége a fővárosnak és melyekre van, november végén pedig folytatódik az atlétikai stadion körüli konzultáció.

Az egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban mindketten egyetértettek abban, hogy a kerületek és a főváros egyeztetésére van szükség. Ilyen ügy

a XI. kerületi szuperkórház ügye is, amiben a helyszínvita továbbra is fennáll Budapest és a kormány között, különösen a közlekedési problémák miatt

- derült ki Karácsony Gergely szavaiból.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva azt is kifejtette, nem minden kezdeményezése "aratott átütő sikert". Ilyen volt például, amikor azt kérte, a BKV finanszírozását a nemzetközi sztenderdek alapján oldják meg: egyharmad állami pénz, egyharmad budapesti forrás, egyharmad jegybevétel.

Személyi kérdésekről szólva elmondta:

saját kezdeményezése volt Atkári János alkalmazása

a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igazgatóságában - vele Demszky Gábor után Tarlós István is elégedett volt.

A főpolgármester számára mindegy, hogy lesz-e Budapest Minisztérium, neki az is megfelel, hogy a fővárosért a kormányban Gulyás Gergely feleljen, de akár egy tárca is jó megoldás lehet - a kérdésről most nem egyeztettek.

A zuglói parkolás ügyében érkezett kérdésre válaszolva azt mondta, most egy költséghatékony fordulat történt az új parkolóórák beszerzésével a korábbi, kevésbé takarékos megoldás helyett.

Karácsony Gergely kedden az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt - a beszélgetést alább megnézhetik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×