INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

karácsony gergely

főpolgármester

aréna

Karácsony Gergely főpolgármester az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.

Kiterítette a lapjait parkolásügyben Karácsony Gergely

Infostart / InfoRádió

Egységes szemléletű budapesti rendszer kialakítására törekszik a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában számos tervéről beszélt, és arról is, mi történt a Tarlós István emelt összegű végkielégítéséről szóló közgyűlési szavazáskor.

Az új ciklusban megalakult Fővárosi Közgyűlés első ülésének estéjén Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Korábbi zuglói polgármesteri tapasztalatairól beszélve elmondta:

"Ne keverjünk össze két elemet a fővárosi parkolási rendszer kapcsán: az egyik a

korrupciós kockázat, ami körüllengi ezt az egész rendszert,

erről hosszan tudnék mesélni. A másik azonban az, hogy az elmúlt években a kerületek beruházásai révén valósult meg a fizetős övezetek kijelölése, és vannak olyan kerületek, amelyek milliárdos nyereséget könyvelnek el a parkolási rendszer üzemeltetésével, azért, mert jól csinálják.

Márpedig ezek a kerületek "nem fognak felállva tapsolni", ha a főváros bejelentkezik, hogy szeretné tőlük átvenni a fizetős parkolás működtetését.

"Ezért én azt gondolom, ebben úgy kell eljárnunk, hogy egy egységes szemléletű rendszert alakítsunk ki. Nézzük meg, hogy a fővárosi parkolási rendeletet hol tudjuk úgy módosítani, hogy kisebbek legyenek a terhek. Én az egységes parkolást úgy tudom elképzelni, hogy

megmarad a kerületi üzemeltetés,

de egységes elvek szerint, a korrupciós kockázat csökkentésével és a hatékonyság növelésével."

Leszögezte, a fizetős parkolás egy közlekedésszervezési eszköz is, így az övezetek kijelölése kapcsán is egy egységes koncepció érvényesülhetne, ahogy a P+R parkolók építése és a tömegközlekedés kapacitásbővítése kapcsán is.

Fontos eleme a fizetős parkolásnak, hogy az bevételhez juttatja a várost, ugyanakkor a kerületi polgármesterek általában ehhez az eszközhöz folyamodnak, amikor a szomszédos városrészben bevezetett intézkedés miatt az ő kerületükben gyűlnek fel az ingyen parkolni kívánó autósok járművei.

"Természetesen ez történik Budapesten. A fizetős parkolás a helyben lakók számára, bármilyen furcsa, egy népszerű, fontos intézkedés. Az a kérdés, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ez a pénz oda érkezzen, ahová kell, és a közt gyarapítsa. Ebben az ügyben lesz tennivalónk. Másrészt a fizetős parkolás egy olyan lehetőség, amely a helyben lakók számára biztosítja, hogy a közterületi parkolást azok vegyék igénybe, akik ott laknak. Ezt az elvet érvényesítenünk kell.

Akkor tudok engedni a kerületi igénynek, hogy bővítsük az övezeteket, ha sokkal költséghatékonyabb rendszer alakul ki."

Ebben a fővárosnak elsősorban szabályozó funkciója lehet, Karácsony Gergely pedig erre a feladatra készül - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

Beszélt még arról is, hogy Tarlós István emelt összegű végkielégítése kapcsán az ellenzék "lelkiismereti okokból" szavazott szét, a fideszes voksokkal sikerült elérni, hogy a távozó főpolgármester megkapja a tervezett járandóságot. Felsorolta még a szakterületeket is, amiket a 4+1 főpolgármester-helyettes kap, és azt is elmondta, miért ennyien és miért ők (Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Dorosz Dávid, Kerpel-Fronius Gábor, Kiss Ambrus) lesznek azok.

Mint a 24.hu kedden részletesen megírta, a korábbi balliberális kormányok alatti ismert nevek jelentek meg a fővárosi tulajdonú cégek és közgyűlési bizottságok vezető testületeiben, erről korábban ITT írtunk.

A Karácsony Gergellyel készült teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Karácsony Gergely - Aréna, 1. rész
 


Karácsony Gergely - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018