eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Népbetegség Magyarországon, de alig veszik észre

Csaknem 900 ezer ember szenved csontritkulásban ma az országban – mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke az InfoRádiónak. Az emberek többsége nem is tudja, hogy beteg, mert a tüneteket nehéz észrevenni, a magasság csökkenése azonban figyelmeztető jel lehet.

Több ezer beteget sikerült már beazonosítania a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaságnak a Tovább ne törj! elnevezésű program kockázatfelmérő kérdőívének kitöltésével. A gyógyszertárakban, szűrőbuszokon és egyéb helyszíneken az érintetteknek egy rövid, validált kérdőívet kellett kitölteniük, amely meglehetősen pontosan megmutatja, hogy kinek van kockázata a csonttörésre, csontritkulásra, és szüksége az orvosi kezelésre – fogalmazott Takács István, a társaság elnöke.

A kampány másik nagy eredménye – folytatta a szakember –, hogy felhívta a figyelmet a csontritkulásra, amely nem kizárólag a médiamegjelenésből látszik, hanem abból is, hogy az ügynek egyre több támogatója van. Idén számos szakmai szervezet mellett a háziorvosok is csatlakoztak, ennek köszönhetően már a családorvosi rendelőkben is elvégezhető a FRAX-teszt, ami előre jelzi a csontritkulás kialakulását.

A csontritkulás az egyik legnagyobb népbetegségnek számít

ma Magyarországon. Körülbelül 800-900 ezren szenved benne, nagy részük azonban nem is tud róla, és legfeljebb 15-20 százalékuk áll bármilyen orvosi kezelés vagy gondozás alatt – ismertette Takács István, hozzátéve: idehaza az esetek nagyobbik részében a betegség akkor derül ki, amikor már a szövődménye megjelent, vagyis amikor bekövetkezett a csonttörés, emiatt szerinte nem kérdés, hogy jóval nagyobb társadalmi figyelmet kellene fordítani erre a betegségre.

Kockázata a nőknél a menopauza után, míg a férfiaknál nagyjából 10-15 évvel később, 65 éves kor fölött növekszik meg.

A betegségre utaló jelek azonban nagyon szegényesek. Figyelmeztető tünet lehet a magasság öt vagy annál több centiméteres csökkenése, minden egyéb szimptóma viszont a mindennapi életben sokáig nem tűnik fel – magyarázta a társaság elnöke. Ezért is dolgozták ki az orvosok a világszerte használt kérdőívet. Néhány kérdés alapján, amelyek leginkább a korábbi csonttörésekre, az életkorra, egyéni szokásokra és családi kórelőzményre vonatkoznak,

százalékosan meg lehet adni, hogy ki mekkora veszélyben van.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaságnak az elnöke azonban kiemelte: a csontritkulás nem egy végzetes betegség, mert megfelelő kezeléssel a törési kockázatot legalább a felére lehet csökkenteni. Tehát ha valakinél kiderül a csontritkulás, akkor

van többfajta hatékony kezelés, amellyel valóban meg lehet előzni a nagyobb bajt.

Miután a legtöbb esetben genetikai oka van a betegség kialakulásának, emiatt az elkerülése nem lehetséges, az viszont már korántsem mindegy, hogy mikor jelentkeznek a tünetek. Így az egészséges életmód ebből a szempontból is rendkívül fontos, ahogyan a csontok megfelelő terhelése, így a mozgás, és a megfelelő étkezés, tehát nem lehet a szervezet tartósan kalcium- és D-vitaminhiányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×