eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Október 13.: ebben az öt városban éles versenyre számíthat a Fidesz-KDNP

A XXI. Század Intézet felmérése szerint a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a huszonhárom megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP győzelme várható az önkormányzati választáson.

A fővárosban Tarlós István újabb győzelme és kormánypárti többségű közgyűlés létrejötte progosztizálható - mondta az InfoRádióban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

"A budapesti kerületek többsége nagy valószínűséggel kormánypárti színezetű lesz. Ugye 2014-ben hat olyan fővárosi kerület volt, ahol az ellenzék tudott győzedelmeskedni, ebből két kerületben a mostani polgármester vagy átállt a kormánypártokhoz, vagy az általa jelölt új politikus szintén a kormánypártok támogatásával indul, ez a XX., illetve a XXIII. kerület. Ebből kiindulva az ellenzék mínusz két kerületről indul 2014-hez képest" - ecsetelte Deák Dániel.

Szerinte hét budapesti kerület számít billegőnek, ha ezen kerületeknek több mint a felét el is viszi az ellenzék, akkor is meglesz a kormánypárti többség a Fővárosi Közgyűlésben, Tarlós István pedig a közvélemény-kutatások szerint vezet Karácsony Gergellyel szemben a főpolgármesteri székért folyó harcban.

A kormányoldal a legtöbb megyei jogú városban is egyértelműen jobb pozícióból vág neki a megmérettetésnek, sokat számít ugyanis, hogy a huszonhárom megyei jogú város közül csupán Szegeden, Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen indul regnáló ellenzéki polgármester - tette hozzá az elemző.

"Hódmezővásárhely az, ahol a legnagyobb esély van arra, hogy fordítsanak a kormánypártok. Emellett érdemes lesz majd még figyelni Egerre, Dunaújvárosra, illetve Pécsre, Szombathelyre,

de összességében itt is elmondható, hogy a megyei jogú városok túlnyomó többségében nagy valószínűséggel az aktuális kormánypárti polgármesterek újrázni fognak. Emellett a közgyűlésekben is többségben lesznek a kormánypárti politikusok."

A XXI. Század Intézet felmérése szerint a tízezer fő alatti településeken a korábbi választásokhoz hasonlóan várhatóan most is nagyarányú győzelmet arat a Fidesz-KDNP, és akár az itt leadott szavazatok több mint felét is megszerezheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×