eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője brit nemzetiszínű zoknit visel a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

A magyar brexitügyi biztos bízik a britek szavában

Brexitügyekért felelős miniszteri biztosként folytatja munkáját Takács Szabolcs. A fideszes politikus az InfoRádiónak a többi között azt hangsúlyozta: a kormány megvédi a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogait.

Az Európai Unió egyik legerősebb tagállama – mind politikai, mind gazdasági éltelemben – tervezi elhagyni a közösséget, emiatt érezte szükségét a kormány brexitügyi miniszteri biztos kinevezésének, hogy valaki a kormányon belül kizárólagosan erre a témakörre fókuszáljon, próbálja meg felmérni, hogy milyen gazdasági, politikai és társadalmi hatásai lehetnek annak, hogy hogyan alakul Nagy-Britannia kiválásának a folyamata – fogalmazott Takács Szabolcs az InfoRádiónak nyilatkozva.

A magyar kormány már 2016-ban is, amikor a britek meghozták a népszavazással megerősített demokratikus döntésüket, és azóta is többször sajnálatát fejezte ki, amiért a britek elhagyják az uniót, természetesen, mint minden demokratikus döntést a magyar kormány, így ezt is messzemenőkig tiszteletben tartja, szögezte le a fideszes politikus.

Az Egyesült Királyság hagyományosan olyan politikai filozófiát képviselt az európai integráció egészével összefüggésben, amely nagyon közel állt a magyar megközelítéshez, jegyezte meg Takács Szabolcs. Például, hogy fontos szerepet szánnak a nemzeti parlamentek működésének az Európai Unió döntéshozatalában.

A miniszteri biztos szerint

a brexit népszavazás eredménye nem feltétlenül a briteknek a hibája.

"A hibát nem csak az ő készülékükben kell keresni – fogalmazott. – Meg kell vizsgálni, hogy az Európai Bizottság, hogy az európai föderalista intézmények milyen politikát folytattak, és ez milyen mértékben járult hozzá" – tette hozzá a politikus. Leszögezte továbbá, hogy

politikai értelemben egy erős szövetséges veszíthet Magyarország,

potenciálisan ugyanis nem látni még a folyamat végét. Gazdasági értelemben sem irreleváns, rengeteg szállal kötődik Nagy-Britannia Magyarországhoz.

A magyar kormány számára természetesen a szigetországban élő több százezer magyar helyzete is súlyponti kérdés – emelte ki végezetül Takács Szabolcs, rámutatva arra, hogy a brit politikum valamennyi szereplője részéről idáig csak az hangzott el, hogy az ott élő uniós állampolgárok szerzett jogait garantálni fogják. "Nagyon reméljük, hogy ezeket az ígéreteket be is tudják tartani" – mondta. Annak ellenér – jegyezte meg –, hogy a magyar kormány abban érdekelt, hogy a gazdaság fejlődése révén egyre több lehetőséget nyújtson, és minél több magyar térjen haza az anyaországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×