INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

magyar györgy

hableány

hajóbaleset

viking

A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

Új részletek derültek ki a hajóbaleset nyomozásáról

Infostart

Egyre érdekesebb lehet a külföldi nyilvánosságnak a Hableány balesete. Főként, hogy a Viking Sigyn szállodahajó továbbra is a Dunán jár-kel, három koreai turistát pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Nemzetközivé válhat a május 29-ei dunai hajóbaleset nyomozása - írja a 24.hu Magyar Györgyre, a Hableány sétahajó elhunyt matróza családjának ügyvédjére hivatkozva.

A nemzetközi nyilvánosság a jogi képviselő szerint elsősorban arra kíváncsi, hogy hagyhatta el a helyszínt a Viking Sigyn szállodahajó, és miért közlekedhet még mindig szabadon.

Amit tudni, hogy a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya

informatikus, nautikai (hajózási szabályok), hidrológiai (áramlás, áradás) és műszaki szakértő bevonásával nyomoz, de még orvosszakértőt, közlekedéspszichológust, szemészt, fotó- és videótechnikust is kirendeltek az ügyben.

Munkájával egyelőre csak az informatikus végzett, de annak tartalmát nem adják ki.

A szemészorvosnak a gyanúsított fizikai alkalmasságát kell véleményeznie.

Magyar György sérelmezte, hogy a gyanúsított jogi képviselője megkap minden papírt, ők viszont nem. És megismételte: "tegye fel a kezét az, aki elengedte a szállodahajót".

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni. Három koreai áldozatot még mindig keresnek. A svájci Viking ukrán kapitánya a 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, nyomkövetőt kell viselnie, illetve nem hagyhatja el Budapestet, a nyomozóhatóságnál pedig hetente kétszer személyesen kell jelentkeznie.

A BRFK a lapon megjelentekre egyelőre nem reagált.

A katasztrófa további híreit ITT találja.

Nyitókép: Cseke Csilla
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018