eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Két újabb holttestre bukkantak - a nap hírei

Azonosították a dunai hajóbaleset nyolcadik áldozatát. Hétfőtől jegyezhető a magyar állampapír plusz. Megszületett a külképviseleti szavazások eredménye. A nap legfontosabb hírei június 3-án.

Azonosították a hajóbaleset nyolcadik áldozatát.A rendőrség a honlapján közölte: hétfő délelőtt Hartán, a Dunában talált, eddig eltűntként nyilvántartott férfi a múlt szerdán történt tragédia nyolcadik áldozata. A délutáni órákban az elsüllyedt hajó közeléből kiemelt holttest azonosítása folyamatban van.

Dél-Korea ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar hatóságok foglalják le a múlt szerdai balesetben részes szállodahajót. Szöul azt szeretné, hogy mindaddig ne közlekedhessen a Viking hajó, amíg a két ország le nem zárja a baleset vizsgálatát, és nem születik megegyezés a kártérítésről. A hajó kapitányát az ütközés után őrizetbe vették, de a svájci zászló alatt futó jármű péntek hajnalban elhagyhatta Budapestet és hétfő reggel kikötött a németországi Passauban.

Kiemelt üggyé nyilvánította a dél-koreai turistákat szállító hajó balesetét a legfőbb ügyész.A Dunán múlt szerdán történt baleset miatt a rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indított eljárást. A nyomozás irányításával összefüggő jogköröket a közlekedési bűncselekményekkel is foglalkozó Budapesti 6. és 7. kerületi ügyészség teljesíti. A büntetőeljárásban más bel- és külföldi hatóságokkal is együttműködik a Legfőbb Ügyészség.

Még 831 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban.A Duna már több mint 70 centit apadt Budapesten. A tiszai árhullám továbbra is tetőzik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna Budapest feletti szakaszának vízjárása alapján az apadás a következő 24 órában hasonló ütemben folytatódik, majd lassulás várható. A Tiszai árhullám levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések is lassítják. Az árvíz mellett 10 belvízvédelmi szakaszon is van készültség.

Hétfőtől jegyezhető a magyar állampapír plusz.Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: az új lakossági állampapír 5 éves futamidő alatt folyamatosan emelkedő magas hozamot kínál, a befektetett összegnek nincs alsó határa. A termék könnyű elérhetőségét biztosítja, hogy az államkincstár és a kereskedelmi bankok hálózata mellett az értékesítésbe a Posta és a lakástakarék hálózat is bekapcsolódott.

Kiállította az Európai parlamenti választások külképviseleteken leadott szavazatai megszámlálásáról szóló jegyzőkönyvet a Nemzeti Választási Bizottság.A Fidesz-KDNP 7.222 érvényes szavazatot kapott, a Momentum Mozgalom 5.078-at, a Demokratikus Koalíció 1.678-at, az MSZP-Párbeszéd 1.113-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 913-at, az LMP 700-at, a Jobbik 400-at, a Mi Hazánk Mozgalom 362-t, a Magyar Munkáspárt 19-et. Az NVB várhatóan a hét közepén állapítja meg a választás eredményét.

Nem támogatja további Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltet az LMP.Előzőleg Puzsér Róbert bejelentette, hogy nem indul a fővárosi ellenzéki előválasztáson, mert nem teljesültek azok a feltételek, amelyekhez indulását kötötte.

Bemutatta az ellenzéki előválasztáson induló főpolgármester-jelöltjét a Momentum.Fekete-Győr András elnök közölte: Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum 13. kerületi vezetője, a Nolimpia-kampány után csatlakozott a párthoz. Hozzátette: ha az előválasztást Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke nyeri, akkor őt fogják támogatni. Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt: olyan Budapestet szeretnének, amelynek lakói nem költenek jövedelmük 30 százalékánál többet lakhatásra, ahol az emberek autó helyett korszerű és környezetkímélő megoldásokat választhatnak.

Ausztriában letették az esküt az átmeneti kormány tagjai. A 12 tagú szakértői kabinet a második osztrák köztársaság megalakulása óta az egyik legkisebb lesz. Brigitte Bierlein, aki a szeptemberi előrehozott választásokig tölti be a kancellári tisztséget, fontos szerepet szán a nőknek. Az új kabinetben 6 tárcának női vezetője lesz. Az átmeneti kormány jövő szerdán mutatkozik be a parlamentben.

Németországban átmeneti időre három alelnök veszi át a Szociáldemokrata Párt vezetését, miután hivatalosan lemondott a szervezet elnöke. Az SPD vezetői hangsúlyozták: a párt továbbra is cselekvőképes, és kitart a keresztény pártokkal kötött koalíciós szerződés mellett. Andrea Nahles tegnap jelentette be, hogy távozik a Szociáldemokrata Párt elnöki és szövetségi parlamenti frakcióvezetői tisztségéből, mert már nem rendelkezik a munkája folytatásához szükséges támogatottsággal.

Megkezdte hivatalos látogatását Londonban az amerikai elnök. Donald Trump az uralkodó vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban. Az elnöki házaspárt II. Erzsébet királynő és fia, Károly walesi herceg, a brit trónörökös fogadta a Buckingham-palotában. Donald Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulójához is kötődik.

Saber Guardian 2019 néven nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Romániában, Magyarországon és Bulgáriában. A 6 NATO-tagállam és partnerország 8 ezer katonájának részvételével megszervezett gyakorlatsorozatot az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoksága és a román szárazföldi erők vezérkara hangolja össze. Ezzel párhuzamosan több nemzeti hadgyakorlat is zajlik, így ténylegesen 16 ország 13.500 katonájának felkészültségét ellenőrzik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×