eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hajóbaleset: felszólítást küldött Budapestre a koreai kormány

Ragaszkodik ahhoz Dél-Korea, hogy a magyar hatóságok foglalják le a múlt szerdai balesetben részes Viking Sigyn szállodahajót.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, a fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd alig hét másodperc alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak, a többiek eltűntek.

A szállodahajó a Margit és az Árpád híd közötti Duna-szakaszon kötött ki, látszottak rajta az ütközés nyomai is. Csütörtökön ellepték a rendőrök, este őrizetbe vették a hajó ukrán kapitányát is, de a svájci zászló alatt futó jármű péntek hajnalban elhagyhatta Budapestet, útját folytatva Passau felé hajózott, és hétfő reggel ki is kötött a német városban - a Vessel Finder műholdas követő rendszer tanúság szerint.

A balesetben érintett hajó gyors távozása feltűnt a dél-koreai hatóságoknak is, és a Korea Times cikke szerint

a külügyminisztérium azt kérte a magyar kormánytól, hogy foglalja le a Viking Sigynt.

Egy külügyi tisztviselő arról beszélt, hogy Szöul utasította a budapesti nagykövetét, tárgyalja újra az ügyet, és követelje a magyar kormánytól vagy az uniós bizottságtól a szállodahajó zár alá vételét.

Dél-Korea azt szeretné, hogy mindaddig ne közlekedhessen a Viking Sigyn, amíg a két ország le nem zárja a baleset vizsgálatát, és nem születik megegyezés a kártérítésről.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×