eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Május 26-án lesz itthon az EP-választás - a nap hírei

Május 26-ára tűzte ki az államfő az Európai Parlament magyar képviselőinek választását. Átlagosan 10 százalékos lesz a bérfejlesztés az idén a Magyar Postánál a bérmegállapodás szerint. Nem jogerősen öt év börtönbüntetést kapott Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezetője. A nap legfontosabb hírei március elsején.

Május 26-ára tűzte ki az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök. Az államfői hivatal bejelentésével hivatalossá váltak a fontosabb határnapok is. Március 21-től lehet benyújtani a választási kérelmeket. A hivatalos kampány április 6-án kezdődik. A listaállításhoz 20 ezer érvényes ajánlás szükséges. A listákat április 19-éig lehet bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A választás napján 6 és 19 óra között tartanak nyitva a szavazókörök. Újdonság, hogy az unió területén kívül lakóhellyel rendelkezőknek is van választójoguk.

Átvette jegybankelnöki kinevezését Matolcsy György. Az újabb 6 éves megbízatást Áder János államfő adta át a Sándor-palotában. Matolcsy György az előző 6 évben is a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. Egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

Átlagosan 10 százalékos lesz a bérfejlesztés az idén a Magyar Postánál a pénteken aláírt bérmegállapodás szerint. Ez megfelel a szakszervezetek követelésének. A korábbi három éves bérmegállapodás 6 százalékos emelést irányzott elő. Schamschula György vezérigazgató az Origonak azt mondta, hogy a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezren kapnak 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű emelést. Áprilisban már megemelt bért kapják a dolgozók.

Rekordnagyságú profitot, kiemelkedő tőkearányos jövedelmezőséget ért el tavaly az OTP. Bencsik László, vezérigazgató-helyettes a pénteken közzétett gyorsjelentés után elmondta: kimagaslóan emelkedett a hitel- és betétállomány is, ezt részben az új akvizíciók, a különböző bankvásárlások is segítették. Beszélt arról is, hogy a tavalyi eredmények után több mint 61 milliárd forintot kíván osztalékként kifizetni a bankcsoport.

Főként az orosz kultúra áll majd a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál középpontjában - jelentette be a szervező Operatív Testület elnöke. Káel Csaba elmondta: a rendezvénysorozat április 5-e és 22-e között, klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett-, tánc- és színházi előadásokkal, jazz- és könnyűzenei estekkel, kiállításokkal várja a közönséget.

Az idén Zamárdi lesz a Red Bull Air Race magyarországi helyszíne - döntöttek a szervezők. A verseny az eredetileg meghirdetett időpontban, július 13-14-én lesz. Korábban Keszthely, Hévíz és Fonyód is bejelentkezett lehetséges házigazdának, miután Tarlós István Budapest főpolgármestere nem adta meg az engedélyt a rendezvényre. Döntését azzal indokolta, hogy elég botrány és zűrzavar volt tavaly a fővárosban a műrepülő verseny miatt, a zajszennyezés és a közlekedési változások miatt.

Öt év börtönbüntetést szabott ki Kocsis Istvánra, a Magyar Villamos Művek volt vezetőjére a Pécsi Ítélőtábla.Az ítélet nem jogerős. Az ügy másodrendű vádlottját szintén letöltendő, a harmadrendű vádlottját pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Kocsis Istvánt távollétében társtettesként, hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. A másodfokú ítélet ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbez.

A migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampány leállítását sürgeti az Európai Néppárt Európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje.Manfred Weber egy német lapinterjúban úgy vélte: súlyos kárt okozott a Néppártnak Orbán Viktor magyar kormányfő, a tömörüléshez tartozó Fidesz elnöke. Közben sajtóértesülések szerint a Néppárt tagjai közül már hét párt kezdeményezte a Fidesz kizárását, az alapszabály szerint ennyi elég ahhoz, hogy a párt vezetése hivatalosan is foglalkozzon a kérdéssel.

Egy év után szennyeződésmentesnek nyilvánították az angliai Salisburyt, ahol tavaly a Novicsok-mérgezés történt. A katonai idegméreggel Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát próbálták meggyilkolni, de mindketten túlélték. A szakértők Szkripal egykori házát és tizenegy egyéb helyszínt fertőtlenítettek egyévi munkával. A támadással az orosz titkosszolgálatot vádolják, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a mérgezéshez.

Kelet-Szíriában megkezdték a támadást a Szíriai Demokratikus Erők az Iszlám Állam kezén lévő utolsó település ellen. A Szíriai Demokratikus Erők parancsnokai a napokban többször kijelentették, hogy Baghúz evakuálása befejezésével azonnal megindítják a végső offenzívát a dzsihadisták ellen. A kitelepítés már befejeződött. Baghúz eleste azt jelentené, hogy az Iszlám Állam elveszítené az ellenőrzése alatt álló terület egészét Szíriában.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×