eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszél a Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos frakcióülésének második napján Balatonalmádiban 2019. február 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté: a következő ciklus meghatározó lesz Európa életében

A jövő évi költségvetés elfogadását és a családvédelmi akciótervhez szükséges jogalkotást tartja a tavaszi ülésszak legfontosabb feladatainak a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint nem csitulnak, hanem élesednek majd a menekültválság körül kialakult viták a kampányban – akár az Európai Néppárton belül is.

Nincs politikai naptár az európai parlamenti kampány előtti és utáni országgyűlési törvényalkotási menetrendre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorába Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője elárulta: majdnem négy tucat törvényjavaslat kerül a tavaszi ülésszakban az országgyűlés elé. Az EP-kampány előtt szünet lesz a parlamentben, és, hogy mit tárgyalnak előtte és mit utána, jogalkotási, és nem politikai szempontokon múlik.

A Fidesz célja, hogy az országgyűlés az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően

még a nyári szünet előtt elfogadja a 2020-as költségvetést

– mondta a frakcióvezető. Varga Mihály pénzügyminiszter az európai parlamenti választások után, de még a tavaszi ülésszakban nyújtja be a javaslatot, júliusban pedig valószínűleg elfogadja a ház.

A családvédelmi akcióterv egyes intézkedéseinek hatályba lépését júliusra tervezik.

Kocsis Máté elmondta: jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogyan valósulhatna ez meg minél hamarabb. Kiemelte: a rendeletalkotás gyorsabb és egyszerűbb, így, amit lehet, ezen a szinten oldanának meg, amihez pedig törvényerő kell, minél hamarabb az országgyűlés elé vinnék. A júliusi határidőt úgy lehet garantálni, ha a javaslatokat március 12-e előtt, a kormányzati benyújtás esetén pedig még februárban benyújtják – tette hozzá. A Fidesz frakcióvezetője elmondta: az országgyűlés április 5-étől május 26-áig, az európai parlamenti választásokig tart majd szünetet.

Megkerülhetetlen a migráció körüli vita

Az elmúlt időszak uniós tagállami parlamenti választásai is azt mutatták, hogy mindenhol a migrációval és a bevándorlással kapcsolatos vita volt a kampányok fő témája – mondta Kocsis Máté. „A bevándorlás körüli vita szerintem nem megkerülhető” – fogalmazott, hozzátéve: nem tudna erősebb, nagyobb, égetőbb problémát és élesebb vitát mondani, mint a migráció.

Ez a vita a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárton belül is megvan – mondta Kocsis Máté. A politikus szerint ezek a viták nem csitulni, hanem élesedni fognak, egyrészt a kampány, másrészt a konfliktus valódisága miatt.

„A következő ötéves ciklus Európa életében, az Európai Parlamentben nagyon meghatározó lesz”

– vélekedett, hozzátéve: nem mindegy, hogy milyen parlamenti többség és bizottság alakul.

A jelenlegi elnök, Jean-Claude Juncker és a bizottság munkájáról talán szükségtelen vitatkozni, mivel befejezi pályafutását – mondta Kocsis Máté. Azt azonban kiemelte: a Fidesz nem tartja sikertörténetnek a luxemburgi politikus regnálását. A frakcióvezető szerint a történelem meg fogja jegyezni, hogy az ő érájában „mentek ki a britek és jöttek be a migránsok”. Ez talán jobb lett volna, ha fordítva történik – tette hozzá.

Európa-bajnokság kormányzati garanciával

Amikor Magyarország Szlovákiával közösen elnyerte a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát, a pályázatban vállalt kötelezettséget egy új budapesti csarnok építésére – mondta el a Magyar Kézilabdaszövetség elnöke. Budapesten közel 20 ezer férőhelyes arénát építenek, de bővítik a veszprémi csarnokot is, illetve Szegeden is létrehoznak egy 8 ezer fős, több funkciós helyszínt, továbbá debreceni Főnix Csarnokot is felújítják – részletezte Kocsis Máté.

Orbán Viktor miniszterelnök a férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezésére kormánybiztost nevezett ki – emlékeztetett Kocsis Máté. A pályázat feltétele volt ugyanis, hogy a kormányzat vállaljon garanciát arra, hogy az ország képes megrendezni a sporteseményt.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke hangsúlyozta:

az új budapesti aréna talán Európa legnagyobb ilyen létesítménye lesz.

Hozzátette: ez nem csak sportcélokat szolgál majd, kulturális és más szórakoztató programok helyszíne is lesz, így szükség lesz ekkora csarnokra. Az óriási méret miatt viszont a rendelkezésre álló rövid, tehát a kormány- és parlamenti döntésekkel kell segítenie a projektet – tette hozzá Kocsis Máté. Szegeden a jelenlegi aréna közelében épül új csarnok, a budapesti helyszín azonban még nem tart ott, hogy be lehessen jelenteni – mondta Kocsis Máté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×