eur:
387.66
usd:
359.94
bux:
69463.38
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely: a kormány a magyar munkavállalóknak szurkolt

Ha a magyar munkavállalók több hozzáadott értéket visznek a termelésbe, jobban meg is kell őket fizetni – így kommentálta a győri Audinál a hét közepén véget ért sztrájkot Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy várhatóan a február 10-i országértékelő beszédében ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök az új családvédelmi akcióterv részleteit.

A kormány a magyar munkavállalóknak és a megállapodásnak szurkolt a győri Audi-dolgozók sztrájkja alatt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Bátorítjuk azt, hogy európai vagy akár Európán kívüli cégek jöjjenek Magyarországra, és itt termeljenek, itt teremtsenek munkahelyeket.

De az az érdekünk, hogy az így létrejött munkahelyek a jövedelem szempontjából a magyar átlagnál jobbak legyenek”

– fogalmazott.

Gulyás Gergely szerint nem kell attól félni, hogy a német munkáltató megijed majd attól, Magyarországon is lehet sikeres munkaharcot vívni.

A tárcavezető kiemelte: 4,5 millióan dolgoznak itthon, de még mindig van 120-130 ezer ember, akit a közmunkaprogramból be kellene vonni a magángazdaságba. Mint mondta, az ország munkavállalói lélekszáma 4,5-5 millió fő között van.

Cél az is, hogy a munkához egyre nagyobb hozzáadott tudásra legyen szükség, és erre a magyar munkavállalók képesek is legyenek – mondta a miniszter, aki szerint a 2011-ben bevezetett duális program sokakat segített ehhez hozzá. „Ha viszont ez így van, akkor

tudomásul kell venni, hogy egyre magasabb bérek lesznek Magyarországon”

– fogalmazott.

Gulyás Gergely szerint fontos az is, hogy az új beruházásokkal olyan munkahelyek jöjjenek létre, ahol a magasabb bérek ellenére megéri Magyarországra befektetéseket hozni. „Szerintem az elmúlt évek arra mutattak jó példát, hogy nem tömegtermeléshez szükséges segédmunkáért jönnek” – vélekedett. Hogyha magasabb hozzáadott értéket várnak el, akkor többet is kell fizetni – tette hozzá a miniszter.

Családvédelmi akcióterv indul

A családvédelmi nemzeti konzultáció eredménye sok feladatot ad a kormány számára – mondta Gulyás Gergely. A legfontosabb az a családvédelmi akcióterv, amit Orbán Viktor miniszterelnök jelent majd be február 10-i országértékelőjén – árulta el, hozzátéve: számtalan egyéb leágazása van a területnek, például a gyermekvédelmi jogszabályok áttekintése. Gulyás Gergely szerint feladat az akcióterven belül egységes rendszert kidolgozni a gyermekvédelemben.

A miniszter hangsúlyozta:

az elmúlt években a családpolitikát jellemző szemlélet nem fog megváltozni, de – a gazdasági növekedés függvényében – várhatók további kedvezményeket, terhek mérséklését jelentő intézkedések,

ilyenek lesznek a családvédelmi akciótervben is. A gazdasági állapot ma többet enged, mint az elmúlt 10 évben bármikor – tette hozzá a tárcavezető, aki kiemelte: kormányrendeletekre és törvénymódosításokra is szükség lesz. Ha a gazdaság bővülése erre lehetőséget ad, a jövőben is szeretnék a gyermeket vállaló és emellett dolgozó családok életét segíteni – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Mi a helyzet Európában?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Európában a német belpolitikai folyamatok tükröződnek vissza. „Míg korábban az elképzelhetetlen lett volna, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppártnak és a szocialistáknak együtt ne legyen többsége, ugye, ez most majdnem biztosan kijelenthető, hogy ennek a két pártnak együtt sem lesz többsége” – fogalmazott.

A tárcavezető szerint akik felvetették azt a kérdést, hogy a Fidesznek van-e helye az Európai Néppártban, hamarosan befejezik a politizálást, például Jean-Claude Juncker. Gulyás Gergely kiemelte: bár Manfred Weber a magyar kormány ellen szavazott a Sargentini-jelentésnél, soha nem mondta, hogy nincs helye a Fidesznek a pártcsaládban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Majoross Gergely lesz az új jégkorongkapitány
Exkluzív bejelentés

Majoross Gergely lesz az új jégkorongkapitány

Magyar szövetségi kapitány veszi át a férfi jégkorong-válogatott irányítását – jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában Such György. A Magyar Jégkorong Szövetség elnöke arra tesz javaslatot az elnökségnek, hogy Majoross Gergely klubedzői munkája mellett dolgozzon a nemzeti csapatnál.

Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: jön a 41 órás munkahét?

Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa , hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Pénteken arról érkeznek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×