eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Járókelők kelnek át a zebrán a VI. kerületi Bajcsy Zsilinszky úton. „Mindenki gyalogosnak születik” címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Okoszebra vezet a temetőbe

LED-fények figyelmeztetik Nyíregyházán az autósokat, ha gyalogos kel át az úton.

Nyíregyházán az ­északi temető hátsó bejáratánál, a Korányi Frigyes utcán újult meg a gyalogátkelőhely, a SafeCross okos­zebra. Az intelligens gyalogosvédelmi rendszer kiépítésére egy pályázat biztosított lehetőséget a városnak. A kiválasztott gyalogátkelő a lakótelep, a piac közelében van, és a temető miatt is nagy a gyalogosforgalom a négysávos útnál - írja a szon.hu.

A SafeCross olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel figyelmezteti az autósokat arra, hogy a zebrán gyalogos halad át. Korábban piros zebra is volt ezen a helyen, most a villogó fény még inkább felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a fokozott óvatosságra. Ha beválik mindez, akkor később akár másutt is alkalmazhatják.

Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első felében 10 százalékkal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×