eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Angela Merkel 2021 után nem vállal újabb tisztséget - a nap hírei

Távozik a CDU éléről Angela Merkel, de kormányfői mandátumát kitölti. Felfüggesztette Simonka György Fidesz-es országgyűlési képviselő mentelmi jogát a parlament. Még ebben a kormányzati ciklusban megújulhat a Szent János Kórház. A nap legfontosabb hírei október 29-én.

Megerősítette a német kancellár, hogy nem indul újra a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért, a kormányfői mandátumát azonban kitölti. Angela Merkel közölte: 2021 után nem vállal újabb tisztséget. A politikus kijelentette: teljes felelősséget vállal a legutóbbi választási kudarcokért. A kancellár pártjának rövid időn belül két tartományi választáson is jelentősen visszaesett a támogatottsága. Vasárnap Hessenben a CDU ugyan az első helyen végzett, de 1966 óta a leggyengébb eredményt, 27 százalékot ért el.

Eltérően ítélik meg a kancellár döntését a német pártok. Horst Seehofer, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió elnöke sajnálja, hogy Angela Merkel nem jelölteti magát újra a pártelnöki posztra. Roland Heintze, a Kereszténydemokrata Unió hamburgi vezetője szerint a kancellár okos és higgadt döntést hozott. Christian Lindner, az ellenzéki Szabaddemokrata Párt vezetője szerint a politikusnak inkább a kormányfői tisztségből kellene távoznia.

Erős Európai Néppártra van szükség - hangzott el a magyar miniszterelnök és az RMDSZ elnökének találkozóján. A megbeszélésen Orbán Viktor és Kelemen Hunor az Európai Néppárt novemberi Helsinkiben tartandó kongresszusával összefüggő teendőkről tárgyalt. Mindketten megerősítették, hogy Manfred Weber jelöltségét támogatják az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Egyhangú döntéssel felfüggesztette Simonka György Fidesz-es országgyűlési képviselő mentelmi jogát a parlament. A Legfőbb Ügyészség gyanúsítottként akarja kihallgatni a politikust különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A gyanú szerint Simonka György másokkal összehangoltan jogtalan vagyoni haszonhoz jutott az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a tagállami költségvetésből a termelői szervezetek beruházásaihoz, eszközbeszerzéseihez igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatások jogellenes megszerzésével.

Még ebben a kormányzati ciklusban megújulhat a Szent János Kórház. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az intézményben a több mint 500 aktív ágy mellett ápolási és rehabilitációs részleg is lesz. Pokorni Zoltán, a 12. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a létrejövő új kórház nemcsak Észak- és Közép-Buda lakosságát, hanem 126 környező település lakóit is ellátja.

Gion Gábort javasolja pénzügyekért felelős államtitkárnak a pénzügyminiszter.A poszt Hornung Ágnes távozásával üresedik meg és novembertől tölthető be.

Megkezdődik a Szlovéniát Magyarországgal összekötő 400 kilovoltos távvezeték építése, miután a szlovén energia ügynökség jóváhagyta a projekt finanszírozását. A 80 kilométeres vezeték 2021 első felére készül el, és jelentős szerepe lesz az európai uniós belső villamosenergia-piac megvalósulásában, illetve a régiós villamosenergia-piacok nagyobb integrációjában.

A légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt Európában. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint évente fél millió ember halálát okozza 41 országban. A finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoz.

Az országos és a fővárosi napi melegrekord is megdőlt hétfőn. A Csongrád megyei Kübekházán 27,1 fokot mértek. A főváros 2. kerületében és Újpesten is 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Heves viharok okoztak gondot Olaszországban. Rómában forró szél fújt, amely fákat csavart ki és homokkal temetette be az utcákat. A fővárostól északra fekvő kikötőben 7 méteres hullámok voltak, ezért nincs tengeri összeköttetés Szardíniával és Szicíliával. Velencében a történelmi városközpont 70 százaléka víz alá került. Spanyolországban közben havazott. A hirtelen jött lehűlés és csapadék baleseteket is okozott. Mallorcán a heves esőzés miatt földcsuszamlások is voltak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×