eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Magyarország kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának - a nap hírei

600 millió euróval magasabb összegre emelné a 2019-es kifizetéseket az Európai Parlament. Kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Magyarország Ukrajnának. A CNN hírtelevízió New York-i irodái után Hillary Clinton és Barack Obama lakására is érkezett gyanús csomag. A nap legfontosabb hírei október 24-én.

Az eredeti javaslatához képest 600 millió euróval magasabb összegre emelné a 2019-es kifizetéseket az Európai Parlament. A testület strasbourgi plenáris ülésének döntése értelmében jövőre csaknem 150 milliárd euróra nő a keret. A költségvetésre vonatkozó állásfoglalásukban a képviselők hangsúlyozták: az uniónak a fenntartható növekedésre, az innovációra, a versenyképességre, a biztonságra, a menekültek és a migrációs áramlatok kiváltó okainak kezelésére, továbbá az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a fiatalokra kell összpontosítania. Az Európai Parlament megszavazta a schengeni információs rendszer továbbfejlesztését is. Az új szabályozás rendelkezik egy figyelmeztető rendszer létrehozásáról is.

Csaknem 3 milliárd euróra növeli az Erasmus+ programjának jövő évi költségvetését az Európai Unió. Az Európai Bizottság már közzétette a diákok, tanárok, országok és intézmények közötti mobilitását segítő program 2019-es pályázatait. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos szerint a költségvetés mintegy 10 százalékos emelése lehetővé teszi, hogy a 2025-re megvalósuló Európai Oktatási Térség részeként 30 millió eurót fordítsanak úgynevezett európai egyetemek alapítására az Európai Unióban.

Magyarország kisebbségvédelmi egyezmény megkötését javasolta Ukrajnának - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Varsóban. Szijjártó Péter ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel tárgyalt egy biztonságpolitikai fórum helyszínén. A javaslat szerint a két kormány tartózkodna az olyan politikától, amely egy-egy térségben megváltoztatná a nemzetiségi összetételt. Az egyezmény szabad nyelvhasználatot biztosítana a nemzetiségeknek a vallásgyakorlás, a kultúra, az oktatás és a közigazgatási intézkedések esetében. Pavlo Klimkin a Magyarországon élő ukránok érdekeinek védelmét hangsúlyozta.

Néhány éven belül minél több helyen elérhetővé tenné az óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedő vonatokat a MÁV elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert az InfoRádió Aréna című műsorban azt mondta: a vonalszakaszok jelentős részén most csak 40-80 kilométeres sebességgel járnak a szerelvények, ezért hosszú távú cél, hogy gyorsabb legyen a vasúti közlekedés, mert csak így lehet versenyképes a közútival szemben. Homolya Róbert szólt arról is, hogy heteken belül bejelenthet a kormány egy HÉV-felújítási programot.

Az idén 8 milliárd forinttal támogatja az önkormányzati fejlesztéseket a Belügyminisztérium. Ezek között bölcsődei, óvodai, védőnői, orvosi, illetve sportintézmények, valamint belterületi utak, járdák felújítása szerepel. A tárca két fejlesztési célú pályázatot írt ki. Az első, csaknem 5 milliárd forintos felhívás májusban zárult és 282 pályázat kapott támogatást. Augusztusban további 3 milliárd forintot csoportosított át a fejlesztésekre a kormány. Az erre a keretre beadott pályázatok közül 195 kapott segítséget.

Országszerte 7 kríziskezelő ambulancia jön létre a kapcsolati erőszak áldozatainak segítésére. A szolgáltatás megismertetésére közös kampányt indít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közölte: az ambulanciák 3 milliárd forintos fejlesztési forrásból jönnek létre és az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Megdőlt Budapesten a napi szélrekord. Kedden 120 kilométer/órás szélerősséget mért a János-hegyen az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett a hegyi meteorológiai állomásokon is orkánerejű széllökések voltak. Közben megérkezett az első hó az országba. A heol.hu webkameráján szerda kora délután lehetett látni, hogy hózápor érte el a Kékestetőt, ahol a hőmérséklet 5 Celsius fok alá csökkent.

Gyanús csomagokat találtak a CNN hírtelevízió New York-i irodáiban, amelyeket kiürítettek, de az adást nem szakították meg. Hírek érkeztek arról is, hogy a Fehér Házba is küldtek gyanús csomagokat, ezt később cáfolták. Az első hírekkel ellentétben a Hillary Clinton volt demokrata párti elnök-jelöltnek és Barack Obama korábbi elnöknek nem az irodájába, hanem a lakására küldtek gyanús csomagot, amelyben feltételezhetően robbanószerkezet lehetett. Az FBI közölte: egyik politikus sem volt veszélyben. Hétfőn Soros György New York államban lévő villájának postaládájában helyeztek el robbanószerkezetet, az esetet terrorcselekménynek minősítették.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×