eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

További vizsgálatot követel több ország az eltűnt újságíró halálát elismerő Szaúd-Arábiától - a nap hírei

Megválasztotta az LMP társelnökévé Demeter Mártát az ellenzéki párt kongresszusa. Orosz titkosszolgálati provokációnak tartja Kárpátalja kormányzója a magyarellenes óriásplakátok kihelyezését.

További vizsgálatot, illetve a felelősök elszámoltatását követeli az ENSZ és több ország az eltűnt újságíró halálát elismerő Szaúd-Arábiától. Rijádi közlés szerint Dzsamál Hasogdzsi dulakodás közben vesztette életét Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, amikor október 2-án bement a külképviseletre. A történtek miatt leváltották a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, illetve őrizetbe vettek 18 embert. Az amerikai elnök jelentős lépésnek minősítette a szaúdi bejelentést. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria külügyminisztere szerint az újságíró halála nem maradhat következmények nélkül az unió és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően.

Az orosz titkosszolgálatok provokációjának tartja a magyarellenes óriásplakátok kihelyezését Kárpátalja kormányzója. Hennagyij Moszkal úgy vélte: a történtek célja, hogy egymás ellen uszítsa az ukrán és a magyar lakosságot. Ismeretlenek Ungvár, Munkács és Beregszász környékén mintegy 20 óriásplakátot helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének képeivel, neveivel és őket szakadároknak nevező felirattal.

Első világháborús emlékhelyeket keresett fel szlovéniai látogatása második napján a köztársasági elnök. Áder János Tolminban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az osztrák-magyar katonai temetőben, majd az elesett katonák emlékét őrző javorcai Szentlélek-kápolnához látogatott.

Megválasztotta az LMP társelnökévé Demeter Mártát az ellenzéki párt kongresszusa. A politikus céljának nevezte, hogy az LMP minél hatékonyabban képviselje azokat az embereket, akik az áprilisi választáson rá szavaztak. Szól arról is, hogy álláspontja szerint nem hibázott, amikor több ügyben kérdéseket tett fel a honvédelmi tárcának, és az általa nyilvánosságra hozott adatok pedig nem titkosak.

Vizsgálatot követel a Demokratikus Koalíció a főpolgármestertől a 3-as metró felújításának csúszása miatt. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője közleményében azt írta: az eredetileg decemberre tervezett átadás helyett legkorábban március környékén fejeződhet be a rekonstrukció a földalatti északi szakaszán.

Elnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat Szász Attila Örök tél című alkotása. Az elismeréssel a berlini Prix Europa filmes és tévés seregszemlén díjazták az alkotást, amely az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

Elnyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap. A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint a fesztiválon 65 játékfilm volt látható a közép- és kelet-európai régióból.

A magyar légtér forgalmának jelentős bővüléséről számolt be a Hungarocontrol a légiforgalmi irányítók és a biztonságos repülés világnapján. A társaság közölte: van olyan terület, ahol a növekedés az európai átlag háromszorosa volt, az év első 9 hónapjában több mint 11 százalékkal nőtt a HungaroControl által kezelt forgalom.

Londonban a szervezők becslése szerint több mint félmillió ember tüntetett a Brexit ellen és követelt új népszavazást az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről. A megmozdulást a People's Vote nevű kampánycsoport szervezte, amely tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb referendum kiharcolására.

Leminősítette Olaszországot a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolta a lépést, miután Róma a következő három évre a cég által eddig vártnál sokkal magasabb deficitcélokat jelölt ki.

Macedóniában megszavazta a parlament az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást. Szkopje és Athén júniusban állapodott meg a 27 éve húzódó névvita lezárásáról, amelynek értelmében Görögország a jövőben nem gátolja a nyugat-balkáni állam euroatlanti integrációját.

Elindult a BepiColombo űrszonda a Naphoz legközelebb keringő bolygóhoz, a Merkúrhoz. Az Európai és a Japán Űrügynökség közösen létrehozott szondájának fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek. Az űreszköz segítségével a kutatók választ keresnek arra, hogyan nézhetett ki a szoláris felhő a Naprendszer kialakulása előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×