eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ma csengetnek be először az új tanévben

Ma kezdődik a 2018/2019-es tanév a csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára.

A tanév hossza változatlan: az első félév 2019. január 25-ig tart. Kormányzati tájékoztatás szerint az idén már 190 milliárd forinttal költ többet az oktatásra a kabinet, amely az elsőtől a 9. osztályig ingyenesen biztosítja a tankönyveket. A könyvek rendben megérkeztek az iskolákba és szeptember közepéig az utórendeléseket is leszállítja a posta. Az ingyenes vagy kedvezményes étkezésre 38 milliárd forintot költött az állam, amely jövőre már ennek két és félszeresét biztosítja. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is, továbbá 8 új iskola épül és 20 pedig megújul.

Folyamatosan javítja a kormány az oktatás tárgyi feltételeit – mondta a IX. Nemzeti Tanévnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költenek erre a célra.

A modern világ igényeihez alkalmazkodni képes tudást kell adni a fiataloknak, ennek megszerzéséhez pedig elengedhetetlen szerepe van a szakképző intézményeknek - erről beszélt az innovációs és technológiai miniszter a szakképzési tanévnyitón. Palkovics László felidézte: az elmúlt években ösztöndíjrendszert vezettek be a hiányszakmát tanulóknak, az államilag támogatott felnőttképzés rövidebb ciklusúvá és rugalmasabbá vált; folytatódnak az állami szakképző iskolák infrastrukturális fejlesztései, mintegy tízmilliárd forintból majdnem háromszáz fejlesztési cél valósul meg – mondta.

"Olyan rendszert szeretnénk a továbbiakban kialakítani, amely nemcsak tudást és alapkompetenciát ad, hanem képességeket, készségeket is fejleszt, amelynek segítségével ebben a most zajló negyedik ipari forradalomban a szakemberek meg tudják állni a helyüket" - hangsúlyozta a miniszter.

A több mint 10 ezer felvételizőből csaknem 5 ezren kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. A legnépszerűbb szakok között van a mérnökinformatikus, a vegyészmérnök és az osztatlan építészmérnöki képzés – mondta az oktatásért felelős államtitkár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján. Bódis József a felsőoktatást a társadalmi fejlődés mozgatórugójának nevezte. "Ez egy nagyon méltó és emelkedett folyamat és egyben lehetőség. A felsőoktatás minden fontos szereplője tehet azért, hogy ezt a küldetést teljesítsük".

A 2018/2019-es tanév június 14-ig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×