eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
Maeszai, 2018. július 9.Mentőautóba helyeznek egy kimentett fiút a Tham Luang-barlang bejáratának közelében 2018. július 8-án, amikor megkezdték a június 23-án edzőjével a barlangban eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat kimentését az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt csapat tagjai közül négyet sikerült felszínre hozni. (MTI/EPA/Csiangraj tartomány közönségkapcsolati irodája)
Nyitókép: -

Nem találkozhatnak a szüleikkel a barlangból kimentett fiúk

A Tam Luang barlangrendszerből eddig kiszabadított 10 fiatal még egy hétig nem találkozhat a szüleivel, mert féltik őket a fertőzésektől, és hogy talán maguk is fertőzhetnek. Mindannyian jól vannak bár két fiúnál enyhébb tüdőgyulladást állapítottak meg. Bár a szüleik közelsége jót tenne, ilyenkor az a fontos, hogy a közösen átélt trauma után még egy ideig együtt maradhassanak gyerekek – mondta az InfoRádiónak Vida Ágnes pszichológus.

Mivel már hetek óta nincsenek velük a szüleik, és nagyobb gyerekekről van szó, ez a néhány nap „nem oszt, nem szoroz” – vélekedett a pszichológus. Ebben a korban képesek megnyugtatni magukat azzal a gondolattal, hogy hamarosan létrejön a várva várt találkozás – tette hozzá Vida Ágnes. A szakértő azt is hangsúlyozta:

ha – a közös trauma után – a kórházban is együtt lehetnek a fiúk, az jó pszichés hatással van rájuk.

A focicsapat kiskamasz tagjai nagyon erősen kötődnek a szüleikhez, az idősebbek azonban inkább a kortársakhoz húznak, így – bár ők is várják a találkozást – sokat jelent nekik, hogy egymást maguk mellett tudják felépülés közben.

Vida Ágnes szerint már most el kell kezdeni segíteni a történtek feldolgozását, és erről a hazatérés után sem szabad elfeledkezni, hiszen előfordulhat, hogy fizikailag és látszólag lelkileg is gyorsan helyrejönnek, azonban a poszttraumás stressz sokszor csak hónapokkal a trauma után jelentkezik. „Fontos, hogy utána még egy-két évig legyen egy utánkövetés, mondjuk havi egy találkozó, ahol kiderülhet, ha vannak ilyen pénikrohamok” – emelte ki.

A focicsapatot meghívták az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjére. A pszichológus szerint egy ilyen közös élmény jó lezárása lehet az eseményeknek, és pozitív élményt jelentene a fiúknak.

Bár sokan elfeledkeznek a csapat 25 éves edzőjéről, nála is jelentkezhet a poszttraumás stressz rendellenesség – hangsúlyozta Vida Ágnes. Akár a környezetében is megkérdőjelezhetik, hogy ezek után foglalkozhat-e gyerekekkel, de önmagában is kételyek ébredhetnek. „Fordulópont lehet neki szakmailag, kijöhet úgy is, hogy esetleg mással kezd el foglalkozni” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×