INFORÁDIÓ 
2018. október 19. péntek
Nándor

ferihegy

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

budapest airport

Hamarabb nyílik meg Ferihegy 2B utasmólója

Hamarabb nyílik meg Ferihegy 2B utasmólója

Infostart

Az eredetileg tervezett októberi időpont helyett két hónappal korábban, már augusztus 1-jén üzembe helyezhetik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának meghosszabbításaként épült utasmólót. Lesz új biztonsági ellenőrző sáv is.

Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központjának igazgatója azt mondta, a két hónapos előny abból fakad, hogy télen a kedvező időjárás miatt gyorsabban tudott a kivitelező KÉSZ haladni, másrészt a repülőtér is sürgette a kivitelezőt - írta az airportal.hu.

Ennek köszönhetően augusztus első felében már átadhatják az utasoknak az épületet, amely mintegy 12 ezer négyzetméterrel növeli meg a repülőtéri terminál területét. Emellett azonban a Budapest Airport azt is tervezi, hogy

az A és B terminálokból nyíló utasbiztonsági áteresztő pontokon újabb utasbiztonsági ellenőrző sávot alakít ki, részben a SkyCourt kereskedelmi tereinek rovására.
Ilyen lesz az új utasmóló (látványterv: Budapest Airport)
Ilyen lesz az új utasmóló (látványterv: Budapest Airport)

A 220 méter hosszú és 30 méter széles mólón 10 beszállítókapu lesz, de a most is látható, a terminál épületéből kinyúló kapuk képesek a buszos és gyalogos beszállítás ellátására is.

Az új mólón 3 szélestörzsű és 4 keskenytörzsű repülőgépet tudnak egyszerre kiszolgálni, csak kesenytörzsűből pedig akár 10 is elfér egyszerre. A 2B terminálon akár 4-5 szélestörzsűt is ki tudnak majd szolgálni egyszerre utashíddal rendelkező állóhelyen (a régi és megmaradó, erre alkalmas állóhelyekkel is kalkulálva).

A futópálya felújítása

Az előzetes menetrendhez képest 15 nappal előrébb járnak az 1-es futópálya felújításával is (nagyrészt lecserélték a beton burkolatot, és több fénysort, valamint leszállássegítő műszereket telepítettek), de a végső átadás időpontja egyelőre még bizonytalan. Az eredeti tervek szerint június 30-án kell visszaadni a pályát a repülőgép-forgalomnak.

Nyitókép: Látványterv: Budapest Airport
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Magos Judit

Elhunyt Magos Judit

A korábbi világklasszis, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező 68 évet élt....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH