eur:
394.23
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Fontos lépések a mellrák ellen

Magyarországon évente 7-8 ezer új emlőrákos beteget diagnosztizálnak. Az emlőrákos betegek 30 százalékánál a későbbiekben kialakul áttét pár év, de akár 10-15 év múlva is.

Magyarországon nők ezrei küzdenek mellrákkal, ők rendszeresen járnak onkoterápiára, közben ellátják a családjukat, legtöbbjük dolgozik.

Az emlőrákos betegek 30 százalékánál a későbbiekben kialakul áttét pár év, de akár 10-15 év múlva is - mondta Boér Katalin klinikai onkológus szakorvos, a Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen mozgalom rendezvénye alkalmából.

A szakember, aki az esemény egyik előadója is volt, felhívta a figyelmet arra, hogy

az áttét már nem gyógyítható, de egyre inkább kezelhető,

amellyel értékes éveket nyerhet a beteg. A mellrák leggyakrabban a csontban, májban, tüdőben és az agyban képez áttétet. A betegeket meghatározott protokoll szerint hívják vissza kontrollra. Az első két évben 3 havonta, 2-5 év között félévente, 5 év után évente vannak kontrollvizsgálatok.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van,

ami azt jelenti, hogy minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség.

A mammográfiás emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. Ez a vizsgálat kétévente javasolt a 45 és 60 közötti korosztálynak.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója az InfoRádió kérésére elmondta, hogy

a tumormarkeres szűrések találata bizonytalan.

Egyeseknél a rák jelenlétét mutatják ki, másoknál a jóindulatú daganatot, megint másoknál pedig a szervezet gyulladását. Olyan nagy a szórása, hogy nem alkalmas szűrésre, viszont a betegség követésére terápia után igen.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a családokban, ahol gyakoribbak a rákos megbetegedések, érdemes sűrűbben mammográfiás, illetve MR vizsgálatra menni.

Genetikai alapon történő szűrésre most 6 állami intézményben van lehetőség, ahol korszerű eszközökkel végzik a vizsgálatokat. Vannak magánlaboratóriumok is, amelyek drágán dolgoznak ugyan, azonban széleskörű információkat adnak a betegeknek a kezeléshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×