eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor: új helyzetet teremtünk

Orbán Viktor: új helyzetet teremtünk

A miniszterelnök a három törvénymódosítást tartalmazó törvénycsomag és az oltalmazotti státust kapott menekültek magyarországi helyzete mellett a Kínából bevont pénzügyi forrásokról, a Közép-Európai Fejlesztési Bankról és egy formálódó új nemzetközi együttműködésről is beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A három elemből álló új migrációs törvénycsomag új helyzetet teremt, mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a kormányzat által "Stop Soros" névvel illetett tervezetről.

A kormányfő kiemelte: azt akarják, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország, hogy azok, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák, ne tudjanak boldogulni Magyarországon, azokat pedig, akik ennek ellenére támogatják a törvénytelen bevándorlást, távol tudják tartani az ország területétől.

Arra a kérdésre, hogy a tervezetek értelmében az illegális migrációt támogató szervezetekre terhelendő 25%-os illeték az uniós forrásokra is vonatkozik-e, a kormányfő a következőket mondta: "Mi most törvényjavaslatokat szövegeztünk meg, ezeket benyújtjuk a Parlament elé, ott még lesz vita és majd utána fogunk döntéseket hozni. Az én személyes álláspontom az, hogy a pénzt annak forrása szempontjából nem logikus megkülönböztetni. Ami rossz célra megy, ami a magyarok érdekével ellentétes módon kerül felhasználásra, azt meg kell adóztatni".

Menekültügyi egyezmények nyomán

Arról is beszélt Orbán Viktor, hogy Magyarország politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le Magyarországra. A magyar kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabályokat, így azok alapján senki semmilyen jogot nem követelhet magának Magyarországon - hangsúlyozta a kormányfő.

Azt is mondta ugyanakkor - utalva a tavaly oltalom alá vett mintegy 1300 emberre -, hogy a magyar jogrendszer által elfogadott nemzetközi menekültügyi egyezményeknek eleget tesznek, így ha úgy látják, hogy valaki nemzetközi védelemre szorul, akkor neki átmeneti oltalmat ad Magyarország.

A nemzetközi jog alapján oltalomba vettek különböznek a migránsoktól. A migránsok illegálisan léptek be az ország területére, az 1300 ember "bekopogtatott az ajtón", azzal, hogy védelemre szorul - tette hozzá. Ha valóban védelemre szorulnak, átmeneti oltalmat nyújtunk nekik. De abban a pillanatban, hogy már nem szorulnak védelemre, vissza kell menniük oda, ahonnan jöttek, sosem lesznek magyar állampolgárok - mondta Orbán Viktor.

Lengyelország és a V4-ek

Az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti jogállamisági vitára vonatkozóan a kormányfő aláhúzta, hogy Varsó továbbra is számíthat Budapest segítségére. Majd a visegrádi együttműködés kapcsán kitért arra is, hogy várhatóan január 26-án, a V4-ek miniszterelnökeinek következő találkozóján állapodnak meg a tervezett Közép-Európai Fejlesztési Bank előkészítésének dátumairól.

Pénz az Unióból vagy Kínából

Arról a több helyen is idézett gondolatáról, hogy ha az Európai Unió nem ad elég forrást, akkor Magyarország Kínához fordul, a kormányfő azt mondta, Kína nem veszély, hanem lehetőség. Közép-Európa a fejlesztésekhez elsősorban az uniós kohéziós forrásokat veheti igénybe, de ez a keret korlátos.

"A másik, hogy az európai pénzügyi intézmények, az Európai Fejlesztési Bank vagy magánbankok adnak hiteleket. A harmadik lehetőség, hogy ha azok a hitelek drágák, nem elégségesek vagy rossz feltételűek, akkor Európán kívülről kell forrásokat bevonni. Itt lép be a képbe Kína, és Kína vállalja is, hogy az európai pénzügyi kondícióknál jobb feltételek mellett hajlandó Közép-Európában fejlesztési programokat finanszírozni.

Osztrák-magyar-bajor együttműködés?

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarország szövetségeseket keres, hogy a nemzetközi fórumokon hatékonyabban állhasson ki migrációs politikája, illetve a szabad nemzetek alkotta Európai Unió mellett. Ezzel kapcsolatban felvetette egy új, osztrák-magyar-bajor együttműködés lehetőségét, melynek megteremtésére, mint mondta, a következő hónapokban nyílhat esély.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×