eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Radikális változások Magyarországon

Radikális változások Magyarországon

Az 1990-es évek közepétől radikálisan csökkenni kezdett a házasságkötések száma Magyarországon. A 2010 és 2016 közötti időszakban ugyanakkor folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Mi történhetett?

2010–2016 között folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma.

Hasonló jelenség utoljára a második világháborút követően fordult elő a hazai házassági mozgalom történetében

- olvasható a KSH elemzésében.

A statisztikai hivatal kiadványa az elmúlt évek emelkedésének demográfiai háttértényezőit veszi górcső alá mindazon mutatók és változók felhasználásával, amelyekkel a házasságkötések, illetve az abban részt vevő házaspárok jellemezhetőek.

Az elmúlt néhány év házasságkötéseit a hosszabb távú trendek és jellegzetességeik tükrében vizsgálva feltárhatóak azok a változások, amelyek a házasságra lépő párok életkorában, korábbi családi állapotában, a már életben levő gyermekeik számában, iskolai végzettségében, területi különbségeiben és más demográfiai sajátosságaikban végbementek.

Esélyek

1990-ben az első házasságkötések intenzitásának tartós megmaradása mellett 100 nő közül 77 kötötte volna meg első házasságát, az évtized második felétől azonban 50 alá esett a mutató, végül 2010-ben érte el mélypontját, amikor a húsz évvel azelőtti értéknek csaknem felére, 39-re csökkent.

Innen indult meg egy kezdetben lassú, majd az elmúlt három évben egy intenzív emelkedés, aminek eredményeként 2010 és 2016 között 39-ről 66-ra emelkedett a mutató értéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 25 évet tekintve ez a legmagasabb érték.

Mélyrepülés

A válások számának alakulása is kedvezőtlen képet mutatott.

A válások növekvő száma az 1980-as évek második felében tetőzött,

amikor évenként csaknem 30 ezer házasságot bontottak fel a bíróságok. A házasságok mérlege az 1990-es évek végén érte el negatív egyenlegének maximumát, amikor évente közel 40 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi létrejött.

Az ezredfordulót követően jelentősen javultak a halandósági viszonyok mindkét nem esetében, emelkedett a születéskor várható átlagos élettartam. Ez mérsé-kelte az özvegyüléssel megszűnt házasságok számát, és a 2000-es évek második felétől a válások száma is határozottan csökkenő irányzatot vett.

A házasságok negatív mérlege mégsem mutatott jelentős javulást, ebben viszont már kizárólag a házasságkötések mélyrepülése játszotta a meghatározó szerepet. 2010-ig évenként 30–35 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi házasságkötés által létrejött.

A 2010-es év negatív rekordot hozott a házasságok mérlegében.

Ez volt az egyetlen év, amikor kétszer annyi házasság szűnt meg özvegyülés és válás miatt, mint amennyi újonnan létrejött; ami korábban soha nem fordult elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×