eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mérgező tojásokat találtak: ezt tanácsolja a hatóság

Mérgező tojásokat találtak: ezt tanácsolja a hatóság

Újabb fipronilos tojásokat találtak az ellenőrök Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője azt tanácsolja, hogy ne fogyasszanak külföldi tojást, de jelöletlent semmiképpen.

Az EU gyorsriasztási rendszerén érkezett információ arról, hogy Magyarországra szennyezett tojáslé és pasztőrözött tojásrántotta-termékek érkeztek. "A jó hír az, hogy nem találtuk meg ezeket a termékeket a magyar címzettnél, sőt ők üzleti kapcsolatban sincsenek a feladóval. Reméljük, hogy adminisztratív tévedésről van szó" - mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője.

A rossz hír az, hogy egy újabb - immár második - magyar tyúktelepen találták meg a hamisított szer használatának a nyomait, és az onnan kiment tojások is olyan szennyezettségi szintet értek el, hogy azokat ki kellett vonni a piacról.

További kivizsgálásokat folytatnak az érintett telepeken arról, hogy honnan került be a hamisított szer, ki végezte a hamisítást, mennyi ideje érintett az állomány. "Az érintett tojótelepeket lezártuk, a biztosan érintett termékeket kivontuk a forgalomból" - mondta a szakember.

Mivel a vegyszer azonosításához bonyolult műszerezettséget igénylő laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, a tojásokat csak a vizsgálatok után 2-3 nappal tudják kivonni a forgalomból. Ezért a vásárlóknak is oda kell figyelniük.

Nagy Attila azt tanácsolja, hogy senki ne használjon fel jelöletlen tojásokat, illetve ha ott a jelölés, akkor - bár a magyarországi tojások biztonságosak - a tojáson lévő kód alapján ellenőrizhető, hogy a fertőzött telepről származnak-e. Ha esetleg onnan valók, akkor a vásárló visszaviheti az árut, de ha kis mennyiségről van szó, a legjobban akkor jár, ha egyszerűen kidobja őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×