eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

FKF-vezér: Besokalltam

Besokallt - így fogalmazott lemondásának okáról az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója. Csontos István azt mondta: a cég veszteséges volt, és ebben szerepet játszott a megváltozott jogszabályi környezet.

Április végén jelentette be lemondását a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. vezérigazgatója.

Jól fogalmazott a munkáltatóm: besokalltam - indokolta döntését az InfoRádiónak Csontos István.

Megfogalmazása szerint elvtelen támadások érték, mocskolták a nevét a sajtóban, ráadásul olyan orgánumok, amelyek ezt felelősség nélkül megtehetik.

"Azt mondtam, hogy erre nem vagyok kíváncsi a továbbiakban" - jelezte a távozó vezető.

Elmondta, hogy tavalyelőtt, amikor átvette a céget, az már 4-500 millió forinttal el volt maradva az üzleti tervéhez viszonyítja. Ehhez képeset év végére mintegy kétmilliárddal javították az eredményt.

"Ehhez azt kell tudni, hogy a cégnek jelentős céltartalék-elmaradása volt, ezért mintegy 1,3 milliárd forintos céltartalékot képeztünk. Sajnos azt kell, hogy mondjam, van egy olyan adókörnyezet, amely az FKF-et is besorolta az energiatermelők különadója alá, holott a mi fő tevékenységünk nem energiatermelés. De hulladékégetésből energiát állítunk elő, távhőt, illetve áramot, amelynek nagyságrendje 2,3-2,4 milliárd forint, erre pedig 50 százalék adót kell fizetnünk. Magyarul

olyan nagy az adóterhünk, hogy tényleges eredményünk nem nagyon tud maradni"

- magyarázta Csontos István.

"Kimondom: egy kvázi adóoptimalizációt hajtottunk végre.

Jobb volt inkább elkölteni költségként az adózás előtti eredményt jutalom vagy prémium formájában, mint ha erre kifizetjük azt a nagyon magas adóterhet" - fogalmazott.

FKF-vezér: Besokalltam

"Ezek a hatások azok, amelyek negatívra hozzák ki a számainkat" - fűzte hozzá.

Azt is megemlítette, hogy az elmúlt években olyan jogszabály-változások következtek be, amelyek eredményeként még a holding megjelenése nélkül 7,1 milliárd forinttal csökkent éves szinten az FKF árbevétele. A tulajdonos pedig az elmúlt évek során nagyságrendileg mintegy 9 milliárd forintos eredménytartalékot, osztalékot vett ki a cégből.

Csontos István mindennek ellenére aláhúzta:

fognak kapni fizetést a dolgozók,

és májusban, talán még júniusban is az összes szállítójukat ki tudják fizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×