eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin
Csak ennyi kell, és ugrik a jogosítvány

Csak ennyi kell, és ugrik a jogosítvány

Rendszeresen szerepel a hírekben, hogy ittas vezetésért bevonja a rendőrség a jogosítványt, de a D.A.S. JogSzerviz felhívja a figyelmet, hogy alkohol fogyasztása nélkül is könnyen elveszíthető a vezetői engedély.

Külön kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, amikor mérlegelés nélkül, az intézkedő rendőr a jogosítványt elveszi - derül ki az összeállításból, amelyet a Napi.hu vett észre.

  • A rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.
  • Szintén a helyszínen veszik el a jogosítványt, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például  ittas vezetés miatt. 
  • Búcsút mondhat az a járművezető a jogosítványának, akinek az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele.
  • Ha a jogosítványt körözik, akkor annak egyenes következménye a bevonása.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A további eljárásban vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e. Ha igen, akkor a marasztaló határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×