eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megvalósil minden sportberuházás - a nap hírei

A visszavont olimpiai pályázat ellenére minden tervezett beruházás megvalósul - erősítette meg Fürjes Balázs kormánybiztos. Már interneten is kitölthető a nemzeti konzultációs kérdőív. Egyhangúlag kiáll a Közép-Európai Egyetem mellett az MSZP választmánya. A nap legfontosabb hírei április 8-án.

A visszavont olimpiai pályázat ellenére minden tervezett beruházás megvalósul - erősítette meg Fürjes Balázs kormánybiztos az olimpiai sportágakkal, hírekkel foglalkozó insidethegames portálnak. Az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos arról beszélt: ez azt jelenti, hogy a 2024-es pályázat érvényes lehet 2028-ra vagy 2032-re, ugyanakkor a távirati irodának nem sokkal később elküldött közleményben azt is hangsúlyozta: nincs napirenden a kérdés, hogy Budapest pályázzon a 2028-as vagy 2032-es nyári olimpiára, előkészítés sem zajlik ebben az ügyben. Hozzátette: a tervezett beruházások között szerepel a Duna-partra tervezett Olimpiai Stadion, amelyben a hazai atlétikai szövetség javaslatára 2023-ban világbajnokságot rendeznének. Ezzel összefüggésben Fürjes Balázs már folytatott is megbeszélést Sebastian Coe-val, a nemzetközi sportági szövetség elnökével.

Már interneten is kitölthető a nemzeti konzultációs kérdőív. A kérdések olyan témákra vonatkoznak, amelyekben Magyarországnak vitája van Brüsszellel. A kormány álláspontja szerint meg kell védeni a határokat. Emellett hazai kézben kell tartani a rezsi és az adók meghatározását, és nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldi finanszírozást kapó civil csoportok esetében.

Levelet küldött a Közép-Európai Egyetem ügyében Áder János államfőnek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke - írja az Index. Az MTA elnöke arra kérte Áder János köztársasági elnököt, tegyen meg mindent, hogy a CEU, ez a fontos oktatási intézmény és kutatóműhely zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját. Lovász László korábban a CEU-t jelentős tudományos centrumnak, nemzetközi oktatási intézménynek nevezte.

Egyhangúlag kiáll a Közép-Európai Egyetem mellett az MSZP választmánya. A testület elnöke a választmány zárt ülése után azt mondta: a szocialisták ott lesznek a vasárnapra tervezett budapesti demonstráción. Hiller István azt is közölte: a párt május 27-én kongresszust tart, amelyen jelezte részvételét Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője.

Az európai béruniós kezdeményezés támogatására kéri az önkormányzatokat a Jobbik. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a helyi képviselőkön keresztül próbálja felhívni a helyhatóságok figyelmét a kezdeményezésre. Hozzátette: arra kérte a Jobbik települési és megyei önkormányzati képviselőit, hogy a soron következő közgyűlésen ismertessék az európai bérunióról szóló előterjesztést.

A civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt az LMP társelnök-frakcióvezetője. Szél Bernadett közölte: a javaslatot provokációnak tartják, és ezért módosítást is benyújtanak a tervezethez. A politikus értelmetlennek nevezte a törvényjavaslatot.

Nem fenyegeti Ukrajna egységét a magyar kettős állampolgárság - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Beregszászon. Németh Zsolt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlésén úgy fogalmazott: Magyarország megérti és tiszteletben tartja Ukrajna álláspontját és megállapodtak Petro Porosenko ukrán államfővel arról, hogy kétoldalú megállapodást köt majd a két ország erről a kérdésről.

A Vivicittá félmaratoni futóverseny miatt vasárnap is forgalomkorlátozások lesznek érvényben a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint több útvonalat érint a sportesemény, rövidebb-hosszabb időszakra lesz lezárva a Lánchíd, a Szabadság híd, Pesten az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út, az alsó rakpart, a Dózsa György út és a Váci út egy-egy szakasza, Budán pedig az Attila út és az alsó rakpart. A korlátozások miatt ezen a napon több közösségi közlekedési járat útvonala módosul.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben filmforgatás miatt vasárnap is a II. és III. kerületben, valamint demonstráció miatt az I. és V. kerületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Filmforgatás miatt lezárták a budai alsó rakpartot 19 óráig a Margit híd északi és déli lehajtója között. A tájékoztatás szerint demonstráció miatt lezárják vasárnap délután a Clark Ádám teret, ezután szakaszosan és időszakosan lezárják a Lánchíd, Széchényi tér, József Attila utca, Nádor utca útvonalat.

Jelentős torlódás alakult ki Magyarország schengeni határainál a péntektől érvényes kötelező uniós ellenőrzés miatt - hangzott el az M1 híradójában. A befelé és kifelé tartó forgalomban is nagy volt a torlódás, mivel az új előírások szerint már az uniós állampolgárok adatait is ellenőrizni kell a határátlépésnél. A helyzetet nehezíti, hogy sok vendégmunkás már elindult haza a húsvéti szünetre.

Elérte az 5.344 méter magasságban lévő alaptábort a Magyar Everest Expedíció csapata. Klein Dávid és Suhajda Szilárd napokon belül elkezdheti a táborlánc kiépítését. Az expedíció a déli oldalról közelíti majd meg a csúcsot a tervek szerint május második felében. Az expedíció célja a 8.848 méter magas Mount Everest elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Lemondta hétfőre tervezett moszkvai látogatását a brit külügyminiszter. A lépéssel a szíriai rezsimnek nyújtott orosz támogatás ellen tiltakozik London. Boris Johnson hétfőn munkaebéden vett volna részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és közös tájékoztatót is tartottak volna. Személyében öt év óta először látogatott volna brit külügyminiszter Moszkvába.

Már volt információja a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfiról. A svéd biztonsági rendőrség parancsnoka megerősítette, hogy a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót. Hozzátette: gyanús szerkezetet találtak a jármű vezetőülésén, de azt nem erősítette meg, hogy pokolgépről van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×