eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Durva állapotok a szociális otthonban - Balog Zoltánhoz fordul az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa szerint fel kell gyorsítani a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményekben a helyek kiváltását, és amíg ez nem történik meg, addig is mindent meg kell tenni az emberhez méltó körülmények biztosítására. Egy ombudsmani vizsgálat zsúfoltságot, balesetveszélyt, kényszermegoldásokat tapasztalt egy nyugat-magyarországi szociális intézményben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írta: Székely László ombudsman egy panaszbeadvány vizsgálatakor

több visszásságot tárt fel egy nyugat-magyarországi kistelepülésen működő szociális intézmény működésében és az ott élő fogyatékos emberek jogaival kapcsolatosan.

Az ombudsmani vizsgálat összegzésében egyebek mellett zsúfoltságról, balesetveszélyről és kényszermegoldásokról számolnak be.

A meg nem nevezett intézményben nincsenek meg a szükséges tárgyi feltételek.

A meg nem nevezett intézményben nincsenek meg a szükséges tárgyi feltételek.

Több ellátottnak nincs biztosítva a személyenkénti hat négyzetméter terület, több szobában pedig a maximálisan megengedhető négy helyett hét, sőt volt, hogy nyolc embert helyeztek el.

Az akadálymentesség részben megoldott, emellett azonban balesetveszélyes építészeti megoldások is vannak az épületben - írták.

A jelentés arra is kitér, hogy a tárgyi feltételek hiányából eredő túlzsúfoltság miatt nagyobb a valószínűsége az ellátottak közötti konfliktusok kialakulásának.

Székely László arra is emlékeztet, több bentlakásos intézményben is jelezték, hogy a személyi feltételekre meghatározott minimum létszámok nem elegendőek az ellátottak emberi méltóságát tiszteletben tartó, szakmailag is megfelelő ellátáshoz.

A nagy létszámú bentlakásos intézmények hiányos tárgyi és személyi feltételei súlyos következményeket hordoznak, az ápolásban-gondozásban ugyanis egyre több korlátozó kényszermegoldás alkalmazására szorítják az intézmény munkatársait - áll az összegzésben.

Aggályosnak találták továbbá, hogy a személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt egyes bentlakásos intézmények többször meghosszabbított, ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működnek. Tavaly az év közepén 188 intézmény szerepelt a nyilvántartásban ilyen bejegyzéssel - írták.

Az alapjogi biztos szerint a vizsgálat is arra figyelmeztet, hogy sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga, az egyenlő bánásmód követelménye, a körülmények miatt nem teljesülnek a fogyatékossággal élők kiemelt védelmének állami feladatai, valamint a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményben rögzített nemzetközi kötelezettségek sem.

Székely László részletes ajánlásaival az emberi erőforrásokért felelős miniszterhez, az intézményfenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójához, valamint az intézmény vezetőjéhez fordult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×